Internet och arabvärlden!

Arabvärlden går inför våra ögon igenom en veritabel transformationsprocess!  I arabvärldens diktaturer marscheras och demonstreras nu för frihet, demokrati och klassiska borgerlig fri- och rättigheter. Allt är dock inte löst med att diktatorer faller men man skapar möjligheter som inte funnits tidigare. Därmed öppnas en potential för ekonomisk och social utveckling liksom övergång från religiös fanatism och efterblivenhet till tolerans och pluralism!

Har ni förresten tänkt på att den amerikanska dominoteorin från Vietnamkrigets dagar (containment mot kommunism för att om ett land i Sydostasien faller så faller de andra en efter en i händerna på kommunismen), då felaktig, nu stämmer helt i Nordafrika och Mellanöstern. Först Tunisien, sedan Egypten, nu Bahrein och Libyen, i morgon Algeriet, Palestina osv…

Det här är dock bara ingressen; den huvudsakliga tesen är INTERNETs och WORLDWIDEWEBs (www) betydelse för utvecklingen. Jag har länge tillhört skaran som hävdat en positiv, för att inte säga entusiastisk, syn på Internet och www. På denna blogg och i diskussioner har jag hävdat tesen om dess betydelse för utveckling och demokrati i världen. Jag har hävdat att Internet och www är det viktigaste som hänt öppenhet, demokrati och insyn. Inte minst Wikileas har på senare tid accentuerat detta. Alla diktaturer begränsar eller stänger Internet! Fråga dig; Varför?

Jag är numera helt euforisk inför Internet och www! När jag ser vad de betyder för rörelserna i arabvärlden idag är jag beredd att argumentera för och driva tesen att Intenet och www är den enskilt viktigaste förändringen i världen de sista 110 åren i synnerhet om vi beraktar potetialen för framtiden.

Demonstrationer och aktioner kallas till via Internet ( Facebook och Twitter ), bilder och skildringar av maktens förbrytelser silar ut via Internet, via mejl kallas till möten och kommuniceras vad som händer och beslutas om taktiska åtgärder! En ung utbildad arbetslös frustrerad generation van vid Internet och allt vad den öppnar för möjligheter har bestämt sig för att säga; Enough is enough! Internet och www har varit deras viktigaste verktyg!

Visst är väl min eufori berättigad?

Fidel Castro har uttalat stöd för Muhammed Khaddafi! Med sådan vänner behöver man inga fiender!

2 svar to “Internet och arabvärlden!”

 1. lennartfrimodig Says:

  Fast dominoteorin var korrekt när det gällde Vietnam. Hela landet blev kommunistiskt helvete när FNL vann och vi hejade på. Tänk båtflyktingar, tänk fängelserna. Tänk kommunistisk praktik.

  Det är smart att hålla koll på kommunistdiktaturer.

  Lennart Frimodig

 2. lennartwaara Says:

  Instämmer i din slutkläm. Det värsta som händer idag är kommunistdiktaturer! Dominoteorin gick dock ut på att land efter land i Sydostasien skulle falla om Vietnam föll och så blev det inte (om än det finns svåra demokratiproblem i flera av länderna).
  Sedan tycker jag nog fortfarande att USA inte hade i Vietnam att göra. Befrielse med bajonetter blir aldrig en riktig befrielse. En sak vi hävdade då var att varje lands befrielse måste vara dess eget verk. Den sanningen har i min bok bekräftats gång efter annan under decennierna sedan dess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: