DEN EXPROPRIATIVA HÖGSKATTEPOLITIKEN FORTSÄTTER

Moderaterna Kristersson och Svantesson fortsätter S-socialisternas extrema högskattepolitik som har rent expropriativa effekter på hushållen inte minst avseende kostnaderna för el.

Några aktuella exempel från M/KD/L-regeringens första budget med finansminister Elisabeth Svantesson.

Skatt på drivmedel

Regeringen sänker varken moms eller punktskatt på drivmedel som lovades före valet. Nåja, vi får väl nyansera oss lite. Finansministern Elisabeth Svantesson har åstadkommit att vi kan åka och tanka bilen i morgon den 1 januari med sänkt drivmedelsskatt på 14 öre. Fjorton öre! Det räddar hushållen på landsbygden! Hipp-hura för Bamsemor som är så snäll och rar! Tyvärr, för oss alla, är priset på diesel och bensin på väg upp igen och ökar med mer än 14 öre varför priset vid pump i morgon sannolikt blir högre än igår.

Klimatskatt på flygresor

Kristersson och Svantesson rekordhöjer per den 1 januari 2023 den flygskatt som man tidigare kritiserat och sagt sig vilja avskaffa och som 2018 infördes av socialister och klimatkommunister. För längre utlandsresor höjs flygskatten (kommer på flygbiljetten)  med 461 kronor. För kortare utlandsresor är skattehöjningen 288 kronor och för inrikesresa blir skattehöjningen 69 kronor.

Om klimatskatten på flygresor skrev Moderaterna följande:

”Moderaterna säger nej till regeringens nationella flygskatt. Det är en skatt på resande, som inte tar någon hänsyn till hur stora utsläpp flygplanen ger upphov till. Dessutom betalar flyget för sina utsläpp i EU:s system för handel med utsläppsrätter.”

Skatt på el

 Regeringen med Kristersson och Svantesson rekordhöjer elskatten och inför dessutom en helt ny elskatt.

Elpriserna som redan innan skattehöjningen är expropriativa för hushållen kommer att öka inte bara som ett resultat av el-export och marginalprissättning (priset på ”marknaden” sätts av kostanden för den sist producerade kWh) utan också som ett resultat av regeringens budgetpolitik. Skatterna sänks alltså inte som utlovades före valet.

Söndagen den 1 januari höjs skatten från 45 till 49 öre per kilowattimme (kWh), inklusive moms, vilket är både den högsta skattenivån och den högsta höjningen av elskatten någonsin i Sverige.

En villa som konsumerar 20 000 kW per år ger en skatt på 9 800 kronor under nästa år. Det är 800 kronor mer än i år.

Kristersson och Svantesson avser också att införa en ny elskatt för elproducenter som ger 280 miljoner kronor till staten.

”Det kan bli en prishöjande effekt. Om man får betala en extra skattekostnad så höjs ju marginalkostnaden i produktionen. Det blir en prisdrivande effekt”. Erik Thornström på branschorganisationen Energiföretagen i Dagens Industri.

Klimatskatt på plastpåsar

Plastpåseskatten, en påvisat och markerat dysfunktionell skatt, som före valet utlovades bli avskaffat blir kvar tills vidare.

Det socialdemokratiska skattevanställandet av svensk hushålls- och samhällsekonomi fortsätter uppenbarligen tills vidare med finansminister Svantesson som presterat en till sitt innehåll socialdemokratisk budget som första insats.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: