DAGSKOMMENTAR DEN 28 DECEMBER 2022.

Två tredjedelar av väljare som svarar på opinionsundersökningar anser att M/KD/L regeringen gör ett dåligt eller mycket dåligt arbete.

Det har sakliga orsaker:

Utebliven sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare.

Utebliven sänkt skatt på ISK-sparandet.

Priset på bensin och diesel sänktes inte med 5 kronor vid pumpen. Det blev 14 öre.

Uteblivet högkostnadsskydd för elpriset.

Elstödet betalas inte ut i god tid före jul. Men kanske i februari.

Sverigedemokraterna (SD) och riksdagen är att gratulera till betydande kompetensförstärkning i frågor runt klimatalarm och svenskt elproduktionshaveri. Två kvinnor – surprise surprise – Jessica Stegrud och Elsa Widding tillför kunskap och kompetens i frågorna. De dominerar idag den intellektuella diskursen analytiskt och sakligt. Tänk er – det är en dröm, jag vet – att SVT bjuder in Elsa Widding att debattera med ”klimatjournalisten” Erica Bjerström eller agronomen Rockström. Intellektuell underhållning! Elsa Widding var som tjänsteman i Regeringskansliet den som kalkylerade och rapporterade att Maud Olofssons kommande köp av NOUN var en blivande ekonomisk katastrof för oss skattebetalare. Det var modigt med alla emot sig men hon hade och fick RÄTT! Ett Centerpartistiskt och Moderat (Reinfeldts och Borgs medverkan) misslyckande som kostat oss skattebetalare minst 200 miljarder skattekronor

Jag tar del av och läser uttalanden både för och emot möjligheten att återstarta Ringhals 1. Jag är samhällsvetare och ekonomhistoriker så jag kan inte bedöma den saken.

Varför inte tillsätta en liten expertgrupp av ingenjörer och kärnkraftsforskare, med tung erfarenhet av att uppföra och driva kärnkraftverk, att utreda saken på några månader. Det skall fokusera på frågorna, går det att återstarta Ringhals 1 och i så fall under vilka tekniska och kostnadsmässiga förutsättningar.

Endast djupt kompetenta tekniker, däremot inga politiska ekonomer (nationalekonomer), inga jurister och inga politiker i expertgruppen.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: