PRESIDENTERNA TRUMP OCH PUTIN I HELSINGFORS.

För den som önskar ett studieobjekt kring SVT:s ( och TV4:s) noggrannhet, sannfärdighet och sakkunskap har jag ett förslag!

Se dagens Rapport och TV4 Nyheter på SVT Play och TV4 Play och skildringen av presidenternas möte! Se sedan den ganska långa presskonferensen med presidenterna Trump och Putin in extenso. Bedöm sedan själv nyhetskanalernas prestationer och kvalitativa sätt att skildra mötet.

Sämst var som vanligt Bert Sundström som mest var orolig (på vilken saklig grund) för att presidenterna hade mötts på tu man hand med endast tolkar närvarande. Hans sammanfattning inskränkte sig till; ”presidenterna beskrev att det talat om det här och det här och det här”! Komik?

Möten på tu man hand mellan internationella makthavare är, by the way, en metod som tillämpats tidigare för att bryta ett dödläge!

Inga nyanserade bedömningar gjordes! Ingen seriös geo-politisk sammanfattning presenterades! Vad sade presidenterna och vad fanns av positiva och negativa inslag? Mötet var ändock viktigt världspolitiskt! Svenska folket har demokratisk rätt att få en informativ, saklig, korrekt och rättvisande bild av mötet. Presenterad av bl.a ”public service”! Inte mediokra journalisters egna tyckanden!

Den som är intresserad av geo-politik, med indirekta konnotationer till svensk utrikes politik och utrikesintressen, måste se presskonferensen in extenso utan kommentarer från de mediokra journalister som för SVT och TV4 bevakat mötet. Du får i så alla fall kunskap om vad som faktiskt avhandlats och sagts från ömse håll!

Diplomati innehåller alltid tre principiella steg. Först möten och samtal, sedan förhandlingar följt av det tredje steget avtal. Detta var ett första steg, möte och samtal!

Min bedömning efter att ha gått igenom presskonferensen är i huvudsak positiv. Alla viktiga frågor i världspolitiken togs upp under samtalen. Dessa redogjorde båda presidenterna för! Det löstes inga problem under mötet (var inte heller att vänta) men det togs ett första steg! Viktigt nog! De signalerades också att de skall träffas oftare i framtiden! Utmärkt! Om jag skulle våga mig på en saklig bedömning så är det att en reell geo-politisk avspänning nu är möjlig! Det är bra för Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: