Lagen innebär att 9 000 s.k. ensamkommande (tidigare ensamkommande flyktingbarn som varken var barn eller flyktingar utan som ljög sig in med falska legender) skulle få stanna i Sverige om de påbörjade gymnasiestudier. Lagen kallas ”gymnasielagen”.
Kostnaden avgavs inte av regeringen men kalkyler landar på minst 6 miljarder kronor motsvarande en höjning med 1 800 kronor per månad under ett år för drygt 273 000 fattigpensionärer!
Den omstridda lagen har precis trätt i kraft – men får skarp kritik av Migrationsdomstolen för att vara bristfällig.
Den är så bristfällig att den i vissa delar inte bör tillämpas.
– Förslaget borde ha skickats på ny remiss, säger chefsrådman Fredrik Löndahl.
Lagen (som kallas gymnasielagen) trädde i kraft den 1 juli 2018, och kan ge 9 000 ensamkommande en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier.
Lagen gäller den som registrerades som minderårig vid ankomsten till Sverige, fick vänta minst 15 månader på asylbeslut från Migrationsverket och under den tiden hann fylla 18 år.
Lagen har på förhand fått hård kritik från både Lagrådet och Polismyndigheten och från oppositionen, centerpartiet undantagen.
Under fredagen avgjorde Migrationsdomstolen i Malmö ett mål om uppehållstillstånd – med stöd av den nya lagen.
Men i avgörandet har man kommit fram till att inte tillämpa delar av lagstiftningen.
”Domstolen har efter en så kallad lagprövning funnit att beredningen av lagförslaget i den del det avser sänkt beviskrav för identitet varit så bristfällig att lagstiftningen i denna del inte får tillämpas”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.
– Förslaget borde ha skickats på ny remiss, säger chefsrådman Fredrik Löndahl.
Ärendet gäller en ung asylsökande man från Irak som 2015 kom till Sverige som minderårig. När Migrationsverket i slutet av 2017 avslog hans asylansökan hade han däremot hunnit bli över 18 år.
Under fredagen fick mannen avslag – igen.
– I propositionen saknas en analys av hur förslaget förhåller sig till Sveriges åtaganden inom Schengensamarbetet och det finns även oklarheter kring hur ett grundat ställningstagande ska kunna göras i en vandelsprövning när identiteten är oklar. Detta understryker ytterligare behovet av beredning, säger chefrådsman Fredrik Löndahl.
Den så kallade gymnasielagen har varit mycket omdebatterad sedan den kom på tal. Tobias Billström, gruppledare i riksdagen för Moderaterna, är kritisk.
– Lagen har bara gällt i sex dagar innan det konstateras att den inte kan tillämpas. Slutsatsen är ju att den måste rivas upp. Det är ett underkännande av rättssäkerheten vilket lagrådet också konstaterat, säger Billström.
Texten bygger på information i Aftonbladet.
09 juli 2018 kl. 8:49 |
Efter avgörandet i Migrationsdomstolen går ärendet till Migrationsöverdomstolen. Om domen står fast också där kan sannolikt inte Migrationsverket sätta sig över domen utan afghanen skall repatrieras! Problemet med denne man är ju att han inte kan styrka sin identitet i likhet med 100 procent av de andra 9000 afghanerna! Det är ett resultat av att de slängde id handlingar och ljög om ålder och varifrån de kom (de flesta från Iran) och gav falska legender! Sannolikt måste ”gymnasielagen” som den kallas göras om så att den tillåter domstolen att låta afghanerna stanna även om de inte kan styrka sin identitet! I så fall ett magnifikt nytt inslag i svensk lagstiftning. Dom utan att domstolen vet vem de dömer! Jag håller ändock inte för osannolikt att lagen ändras av vår lysande klarsynta och intelligenta statsminister och regering! De 9000 afghanerna måste ju få stanna oavsett kostnader i skattepengar eller i rättshaveri!