ASSAR LINDBECK OM TINO SANANDAJIS BOK MASSUTMANINGEN.

Assar Lindbeck är en av våra mer betydande nationalekonomer. I denna intervju tar han upp den osakliga kritik som riktats mot Sanandajis bok Massutmaning som behandlar vårt största nuvarande samhällsproblem, massinvandringen och dess konsekvenser!

Assar Lindbecks omdömen är en påle rakt in i köttet de PK-religiösa som inte vill veta hur det förhåller sig och inte orkar ta del av fakta och analys! Dessa finns inom politiken, media och tyvärr på vissa håll i akademierna.
Läs intervjun med Assar Lindbeck nedan men framförallt läs Tino Sanandajis Massutmaning.

PAULA NEUDING

ASSAR LINDBECK: YGEMAN BÖR LÄSA MASSUTMANING!

Nationalekonomen Tino Sanandajis ”Massutmaning” (Kuhzad media, 2017) är en av årets mest uppmärksammade böcker. Den blev till efter en stor insamlingskampanj på nätet, har toppat nätbokhandlarnas försäljning och har – trots att boken är en kritisk genomgång av Sveriges hantering av migration och integration – fått positiva anmälningar i medier.

Men nu är boken föremål för förnyad diskussion. Hans Lööf och Gustav Martinsson, professor i nationalekonomi respektive lektor i finansiell ekonomi vid KTH, hävdar i en debattartikel att de funnit ”häpnadsväckande brister” i boken (SvD 17/5).

Deras kritik har inte bara bemötts av Sanandaji själv (23/5). Också Erik Lindqvist, forskare i nationalekonomi vid Handelshögskolan, har skrivit att anklagelserna mot Sanandaji är grundlösa (20/5).

Hur ska man orientera sig i debatten om man inte är ekonom, eller inte är insatt i den forskning som citeras i boken?

Jag ställde frågan till Assar Lindbeck, professor i nationalekonomi, tidigare rådgivare till flera svenska regeringar och en av Sveriges mest inflytelserika national-ekonomer under det senaste halvseklet.

– Jag tycker det är obegripligt att de här två KTH-ekonomerna har gått ut med en sådan attack om oetisk verksamhet, när Sanandaji har gjort stora försök att belysa ett viktigt samhällsproblem, säger Lindbeck på telefon.

– Sanandajis bok är den mest fullständiga sammanställning som gjorts av information från många olika källor om migrationsproblem i Sverige. Den är späckad med fakta och data. Han har skrivit en seriös bok, medan Lööfs och Martinssons kritik är obalanserad.

Hur ser du på anklagelserna om osaklighet?

– De är långsökta. Naturligtvis kan boken inte vara fri från fel och oklarheter, lika lite som någon annan bok med så omfattande material. Men att till exempel skälla ut en författare för att han skriver ”kriminella gäng” i stället för ”kriminella gatugäng” – det är ju ett begränsat misstag när han klargör att han pratar om just gatugäng.

Hur ska man då förstå kritiken?

– Det måste vara emotionellt, och man får hålla sina känslor borta när man ska diskutera fakta. Människor har rätt till sina åsikter och värderingar. Men åsikter ska inte styra bedömningen av en boks saklighet. Det är olyckligt att akademiker karakteriserar en forskare och debattör som ohederlig utan att kunna belägga det.

– En intressant sak med boken är att den inte bara går igenom forskning utan också polisrapporter och journalisters reportage. Det är fullt legitimt. Akademisk forskning är inte enda vägen till kunskap, särskilt inte i fråga om nya fenomen. Ofta kommer forskningen många år efter journalistiken, och då får man försöka använda goda reportage som informationskälla.

Du var under många år rådgivare åt bland andra Gunnar Sträng och Olof Palme. Inrikesminister Anders Ygeman delade på Twitter kritiken mot Sanandajis bok …

– Herregud.

Vad skulle du råda Ygeman?

– Att han skaffar sig rådgivare som kan bedöma en sådan skrift. Han skulle behöva läsa boken. Och låta debatten löpa utan att sprida ogrundade påståenden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: