VAD ÄR DET ATT BLI ELLER VARA ”POLITISKT MEDVETEN”?

Begreppet ”politiskt medveten” är ett märkligt begrepp, på ytan positivt (politisk medvetenhet) men till tillämpning och faktiskt innehåll negativt för att inte säga vederstyggligt. Begreppet förekommer i mediala personbeskrivningar, i löpande mediatext (enkannerligen PK media) och till och med i uppslagsverk som Wikipedia. Det är bland vänsterintellektuella och i bestämda socio-politiska strata ett positivt använt favoritord.  En person som är vorden ”politiskt medveten”, uppfattas i dessa kretsar som positiv, till och med efterföljansvärd och berömvärd. ”Politiskt medveten” är en uppskattande etikett.

Men hur ser vi andra, nyktert analyserande intellektuella, på begreppet?

En nykommen och vagt besläktad variant är begreppet woke, ett politiskt begrepp influtet över Atlanten, som handlar om personer som omfattar ideologiska uppfattningar som etnisk mångfald, feminism, hbtqi samt ”social rättvisa” typ BLM m.fl. uppfattningar.  Woke är en person som intar en samling av dessa ”godkända” åsikter (PK-åsikter) som hävdas av ”de goda”, ”the do-gooders” (i verkligheten ondskans nyttiga idioter). Intellektuellt är ”woke” i huvudsak ett pejorativt begrepp som konnoterar ideologiska motståndare på den allmännare vänsterkanten. Begreppet har en tydligare negativ klang än att ”vara eller bli politiskt medveten” och används snarare av personer på högerkanten till skillnad från ”politiskt medveten” som är ett vänsterkantsbegrepp. Sannolikt kan samma personer eller grupper beskrivas som ”politiskt medvetna” av vänstern och ”woke” av högern.

Politisk aktivism är ett begrepp ideologiskt besläktat med ”politiskt medveten” och handlar om enskilda individers eller fanatiska gruppers aktiviteter i vänsterideologisk riktning (socialistisk och till stöd för muslimsk massmigration, extremfeminism, pervers hbtqi och klimatalarmistism) eller att göra motstånd (våldsamt motstånd som de muslimska påskupproret eller AFA-dräggens upplopp och  vandalism i Göteborg) mot sådant som uppfattas som icke önskvärt (exempelvis aktiva kritiker av islamisering). Politisk aktivism är i de allra flesta fall radikal vänster aktivism och syftar till att stödja en ideologiskt önskvärd företeelse eller protestera mot sådant man ogillar av ideologiska skäl. Man vill åstadkomma en förändring i fattade eller kommande politiska beslut eller visa på andra alternativ som exempelvis klimatalarmister som vanvettigt limmar fast sig på motorvägar för att hindra bilister att ta sig fram i rusningstrafik, förment för att ”skydda våtmarker”.  Våldsinslag är frekventa i den vänsterinriktade politiska aktivismen med exempel som Antifa, AFA eller BLM.

Begreppet ”politiskt medveten” betyder, med en enkel men tydlig definition hämtad från nätet, en person som uttrycker värderingar och ideologiska åsikter som på en höger-vänsterskala ligger tydligt till vänster om Centerpartiet. Konkret avses personer som uttalar sig positivt och driver frågor som klimatalarmism, extremfeminism, pervers hbtqi-aktivism, muslimsk massmigration från Mellanöstern och svarta Afrika och etnisk mångfald. Sådana beskrivs och betraktas med förblindat vänsterperspektiv som ”politiskt medvetna”.Begreppet används till exempel om artister och konstnärliga verk som är uttryckligt hävdar just nämnda ideologiska föreställningar.

Sammanfattning.

Att betraktas som ”politiskt medveten” är således ALLTID detsamma som att omfatta och hävda, med olika grader av fanatism, allmännare vänsteråsikter, socialistiska eller rent av kommunistiska åsikter. Det är aldrig fråga om att anses bli eller vara politiskt medveten om man intar eller hävdar konservativa eller medvetet nationalistiska ståndpunkter. Begreppet skall, tillämpat på en konkret person, generellt uppfattas som etiketterande och stämplande med vänsterfanatisk innebörd och innehåll.

Om någon, i exempelvis Wikipedia, beskrivs som ”politiskt medveten” så vet man med säkerhet att det handlar om en person som omfattar någon eller alla av följande ideologiska vanföreställningar; klimatalarmism, etnisk mångfald, muslimsk massmigration från Mellanöstern och svarta Afrika, pervers hbtqi, BLM-knäfall och ren socialism m.fl. liknande politiska inadvertenser

And that´s that!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: