RÖDSKRIKANS HABITAT OCH NUMERÄR HOTAS – ARTEN STÅR INFÖR AKUT RÖDLISTNING

Rödskrikan, (eng. Red Shrike, lat. Rubecula Glandarius), är en för normala svenska förhållanden märklig och avvikande art vars habitat länge varit begränsat till en lokal benämnd Stureplan. Ambitionerna från arten har varit att expandera ut över Sverige och hitta nya habitat för födosök på landsbygden. Men det har misslyckats. Det var svårare än arten förmodligen förstod att etablera en livskraftig stam i detta nya habitat.

Nu hotas Rödskrikans normala habitat runt Stureplan av andra arter och habitatet krymper. Aggressiva konkurrenter om födan tar aktivt stora delar av Rödskrikans tidigare habitat liksom de också begränsar artens försök till nytt habitat på landsbygden. 

Arten minskar inte bara i utbredning utan också kraftigt i numerär. Det visar sig att artens generella förmåga till överlevnad i svenska habitat är begränsad.

Artens numerär och utredning närmar sig nu rödlistning i artdatabanken. Rödskrikan blir snart rödlistad, några färre individer så är arten under den gräns som innebär rödlisting och därmed på sikt risk för utrotning.

Det förefaller inte heller som svensken i gemen kommer att sakna arten Rödskrika. Rödskrikans obehagliga och oartikulerade skrikande på andra arter liksom artens stirrande utstående ögon under den röda hättan och

och självupptagna beteende i samband med födosök har gjort arten närmast avskydd hos befolkningen i Sverige. Arten krymper vilket ses med uppskattning. Andra arter kan därmed hitta nya habitat och öka sin numerär.

Om Rödskrikans uppdykande: https://lennartwaara.com/2018/10/30/rodskrikan-en-ny-art/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: