RÖDSKRIKAN EN NY ART!

Rödskrikan (eng. Red Shrike, lat. Rubecula Glandarius), en ny fågelart för Sverige har identifierats. Länge trodde vi som sökt efter arten att den första rödskrikan skulle hittas på landsbygden i ren jordbrukarmiljö.

Vi som spanat efter artens första observation i Sverige hittade den dock, mycket förvånande, runt Stureplan i centrala Stockholm. Det förefaller också redan finnas avkommor till den honfärgade rödskrika som var den första att identifieras!

Rödskrikan ”sång” är ett okontrollerat pladdrande i högt tonläge. Ibland endast ett oartikulerat skrikande! Därav namnet rödskrika! Skrikandet i kombination med det morotsröda huvudet hjälper observatören att identifiera arten. Utmärkande för rödskrikans ”sång” (även om vi tvekar att kalla artens oartikulerade läten för sång) är också att den är osammanhängande och att arten varierar ”sången” från gång till gång utan att man kan hitta något sammanhang mellan de olika delarna.

Parningslätet har vi ännu inte lyckats höra. Lika gott är väl det! Däremot är revirmarkeringslätet mycket typiskt för rödskrikan, ett närmast hysteriskt, aggressivt och föga varierat skrikande med helt öppen näbb och stirrande fågelögon.

En annan egenhet hos arten rökskrika är att den vid mötet med en hotande större art från andra sidan (men i samma typ av biotop) blir mycket entonig och sångfraserna upprepas monotont i det oändliga.

I skrivande stund erfar rapportören att rödskrikan trots en mycket begränsad population tar över reviret runt Stureplan. Övriga i området befintliga arter trängs raskt undan. Någon enstaka kraxande kråkfågel (eller är det möjligen en olyckskorp?) dröjer sig kvar!

Rapportören avvaktar, under löpande och intensiv observation, vad som händer. Nya rapporter ifråga om rödskrikans överlevnad utlovas! Om habitatet Sverige blir för svåruthärdligt för rödskrikan kanske den migrerar söderut till hembiotopen Bilderbergen. Vi är naturvänner och miljömuppar men alla arter är kanske inte lika viktiga för Sverige!

Ett svar to “RÖDSKRIKAN EN NY ART!”

  1. RÖDSKRIKANS HABITAT OCH NUMERÄR HOTAS – ARTEN STÅR ONFÖR RÖDLISTNING | lennart waaras blogg Says:

    […] Om Rödskrikans uppdykande: https://lennartwaara.com/2018/10/30/rodskrikan-en-ny-art/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: