KÅLSUPARTEORIN ÄR ÅTER AKTUELL.

Kålsuparteorin går ut på att det inte är ens fel att två träter. Båda sidor är lika goda kålsupare, ett flagrant exempel kan anföras från det kalla krigets kålsuparteori, där USA och dåvarande Sovjetunionen ömsesidigt och likställt fördömdes. Framför allt av kommunister, S-socialister och liberaler. ”Tredje ståndpunkten” är en illa beryktad kålsupar-rörelse.

Idag handlar kålsuparteorin om att NATO och USA är medskyldiga eller i vissa debattörers analys till och med skyldiga till att Vladimir Putin och Ryssland med militärt överlägsna styrkor anfaller och invaderar ett självständigt land med en demokratiskt vald statsledning. Det är faktiskt ointressant och sakligt ovidkommande om det finns korrupta element i Ukraina kopplade till Joe Bidens son Hunter Biden och annat som lyfts fram typ skumma pandemilaboratorier. Huvudfrågan, huvudmotsättningen om ni så vill, är att Ryssland under Vladimir Putin har invaderat ett självständigt land. Ukraina må vara en delvis dysfunktionell demokrati, men det är dock en demokrati.

Geo-politiskt har president Joe Bidens agerande sedan han övertog presidentskapet från Donald J Trump inte varit optimalt, för att uttrycka det mycket försiktigt. Det måste absolut medges och i efterhand beskrivas och analyseras.

President Joe Bidens agerande, eller snarare brist på agerande, vid tillbakadragandet av ”US-troops” från Afghanistan demonstrerade globalt hur svag han är som president. Det globala maktvakuum som skapades av övergången från Donald J trump till Joe Biden gav sannolikt Vladimir Putin, den makthungrige diktatorn, ”a go ahead”. Han insåg att han kunde och kan göra vad han alltid velat dvs utvidga Rysslands territorium. Stor-Ryssland spökar i hans hjärna efter att han suttit ensam och stirrat sig geo-politiskt blind på kartor över Ryssland före Brest-Litovsk fördraget 1918.

Min spekulation är att Vladimir Putin aldrig skulle vågat sig på denna invasion med Donald J Trump som president i USA. Jag vet, det är en kontrafaktisk spekulation men den bär sannolikhetsprägel.

När man browsar nätet hittar man otaliga bloggar, skribenter och debattörer som från internationella media hämtar olika former av ursäktande och medlöpande geo-politiska förklaringar till Vladimir Putins aggression. Vänsterns gamla ryssvänlighet, tidigare demonstrerad av SAP och deras ledande diplomater har uppenbarligen minskat, i varje hos SAP:s maktklan. Nu har bloggare och skribenter på den motsatta kanten övertagit kålsuparteorin med förståelse och ursäkter för Vladimir Putin. Agnarna siktas från vetet. Notera vilka de är.

Nej, Vladimir Putin och Ryssland är helt och fullt ansvariga för invasionen. Länderna i det forna Östeuropa har mycket handfasta och begripliga skäl för sina geo-politiska ståndpunkter. De har varit förtryckta från Moskva i 45 år. Det vet in på bara skinnet vad det innebär att styras från Moskva. Det vet hur ofrihet ser ut och de har numera erfarenhet av vad frihet innebär. Om de, utifrån egna nationella säkerhetsbedömningar, finner att de vill vara medlemmar i NATO. So be it! Det kan och bör inte någon annan lägga sig i. Inga världsledare skall avgöra vad som är rätt eller fel och minst av alla dagens Moskva med Vladimir Putin i spetsen. Ryssland och Vladimir Putin konnoterar, för Östeuropas medborgare och folk, i mångt och mycket Stalinism och ryskt förtryck och ofrihet i alla dess groteska former, ända fram till fängelsehålor, tortyr och nackskott. Glöm inte för ett ögonblick att dessa folk har konkret erfarenhet av ryskt förtryck. Den är inte gammal och den vill de inte ha tillbaka.

Resonemang och argument förs fram i debatten om att Ukraina borde vara neutralt och det skulle bestämmas över deras huvuden av diktatorn Vladimir Putin som kräver att Ukraina skall vara en demilitariserad zon fritt från vapen. Om Ukraina vill vara medlemmar i NATO och har folkligt stöd för det, so be it, även om det inte är geo-politiskt optimalt och taktiskt. Vi vill inte se en ”finlandisering” av Ukraina och inte av Norden enkannerligen Finland och Sverige. Vladimir Putin framför synpunkter och krav att Sverige och Finland inte skall söka medlemskap i NATO.

Det har gått så långt att Ryssland officiellt hävdar att ”om Sverige eller Finland går med i Nato så kommer Ryssland att behöva vidta åtgärder”.  Uttalande av  ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova.

Min uppfattning är att vi skall samarbeta nära med Finland och med NATO men inte gå med i NATO, även om det är frestande att markera politiskt mot Vladimir Putin och söka fullvärdigt medlemskap i NATO bara för att Vladimir Putin vill förbjuda oss det av egna geo-politiska maktintressen.

Sverige skall självfallet kraftigt rusta upp försvarets samtliga grenar och genomföra stora relevanta militärövningar med alla lämpliga partners och samarbetsorganisationer.

Men, som kommentar till det aktuella dagsläget i Ukraina den 25 februari 2022, vill jag bara säga följande; var beredd på att Ryssland under diktatorn Vladimir Putin sannolikt kommer att vinna kriget med Ukraina och få som han vill. I skivande stund befinner sig de ryska trupperna inne i Kiev och ställer krav om att de ukrainska militärstyrkorna skall kapitulera för att få till stånd förhandlingar om neutralitet.

Det talas från europeiska ledare om starka sanktioner. Ju högre de europeiska ledarna inklusive Magdalena Andersson talar desto mer skeptisk blir jag. Det handlar om att lura populasen att man tar i med hårdhandskar och hårda sanktioner mot oligarker och andra/annat men det som verkligen skulle svida kommer inte att bli av. Av det enkla skälet att det också skulle drabba länderna i Europa och oss etniska svenskar hårt. Ledarna kan naturligtvis inte öppet säga som det är. Vladimir Putin och Ryssland har i stort sett och i praktiken fria händer och kommer att snabbt och effektivt genomföra en rysk pacificering av Ukraina. Som det ser ut just nu är det endast fråga om några dygn, men det kan också bli ett utdraget krig med strider typ fortsatta och långvariga gerillaattacker från ukrainska styrkor. President Volodymyr Zelenskyj konstaterar rått och sant:”Vi har lämnats ensamma för att försvara vårt land. Vem är redo att kämpa vid vår sida. Jag ser ingen”.

Sanktioner som Europas ledare inte kan tillgripa och som skulle svida i Ryssland är bland annat: Swift används av nästan alla länder för att genomföra internationella betalningar. Systemet används också av Ryssland för att sälja oja och gas och köpa de vapen man använder i Ukraina. Swift rör man inte. Kostnaderna för oss i Europa är och blir för höga. 40 procent av Europas olja och kol kommer från Ryssland. Den rör man inte. 20 procent av Europas gas kommer från Ryssland. Den rör man inre. Nord Stream 2 var inte i färdig och ”up and running” så den kunde man lägga i malpåse. Ryssland är världens största exportör av palladium. Den rör man inte eftersom bilindustrin är beroende av palladium för katalysatortillverkningen. Etcetera. De verkligt bitande sanktionsmedlen är inte användbara, och det vet Vladimir Putin, eftersom de också skulle drabba oss européer hårt.

Jag är, by the way,  inte beredd att betala ett högre el-pris i Sverige. Jag är inte beredd att betala ett högre pris för bensin och diesel. Jag är inte beredd att acceptera att pensionsförsäkringarna minskar för att börserna världen över nu är iskalla och faller. Är DU beredd att ta dessa konsekvenser? Sådan ser de geo-politiska övervägandena ut. Cyniskt? Nej, realpolitiskt.

Alltså är Ukraina utelämnat åt sitt öde! Inget land i väst kommer att ta risken att gå in med egna trupper, ”boots on the ground”! Jag förespråkar inte heller det. Men, det vi kan och skall göra är att förbereda oss genom att implementera en finansiell och personell upprustning av det svenska totalförsvaret i form av fler och bättre tränat manskap, ”boots on the ground” och mer materiel i form av stridsbåtar, u-båtar, flyg typ JAS Gripen E, stridsvagnar, haubits typ Archer och Excalibur, pansarbrytande robotar och granater med mera. Utbetalningarna till de dysfunktionella muslimska migranterna bör i anslutning till upprustningen stegvis inhiberas så att de tvingas ut ur landet. De bör sannolikt i ett försvarssammanhang betraktas som opålitliga och potentiella säkerhetsrisker. Här finns minst 250 miljarder kronor att frigöra och styra över till svenskt försvar för frihet, nation och territorium.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: