SJUKVÅRDEN – VAD BÖR GÖRAS?

FÖRSLAGET.

Slopa den regionala nivån för sjukvården och ta bort beskattningsrätten liksom de direktvalda sjukvårdspolitikerna.

Sjukvården bör vara ett statligt ansvar och en samlad statlig organisation. Det är på nationell nivå som de stora och övergripande besluten bör fattas. Landet kan exempelvis indelas in i några större geografiska sjukvårdsområden som leds av professionella styrelser med medicinsk kompetens, ekonomisk och företagsledarkompetens, inte av C-lagspolitiker inte ens med inslag av politiker.

FÖRDELARNA.

  1. Bör kunna underlätta en någorlunda likartad om än inte exakt lika sjukvård över hela landet. Se erfarenheterna från Wuhan-pandemin och hur olika regionerna agerade och fungerade.
  2. Skattebetalarna spar skattpengar när det politiska C-laget rensas bort. De får återgå till att faktiskt arbeta för sin försörjning. De är varken tillräckligt kvalificerade eller kompetenta för uppgiften (vilket tydligt demonstrerats under Wuhan-pandemin). De kostar oss skattebetalare stora pengar när de lyfter arvoden och löner.
  3. Bör kunna medföra effektiviseringar i organisation, verksamhet och styrning/ledning. Mer likt ett stort företag. Fokus och kostnader måste flyttas från sjukvårdsadministration till fokus och resurser på den medicinska sjukvården.
  4. Minskade kostnader när man tar bort politiska tjänstemän och administration runt politikerna.

MOTARGUMENTET.

Motargumentet är att man måste ha en instans för ansvarsutkrävande.

Motfråga: NÄR har en regionpolitiker med ansvar för sjukvården ställts till svars för något enda misslyckande eller haveri?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: