Två tredjedelar av Sveriges kommuner hade ökade kostnader för socialbidragen under 2019. Orsaken är den omfattande migrationen av lågutbildade (Filipstad rapporter t.o.m om stora grupper analfabeter) muslimer från MENA som inte kommer i arbete utan lever på skattebetalarnas pengar via statliga och/eller kommunala bidrag. Minskat stöd från Arbetsförmedlingen är en av orsakerna till att kommunerna nu drabbas av kraftigt ökade kostnader för socialbidragen till de muslimska migranterna. Det visar en sammanställning från SKR.
SKR:s enkät, som besvarats av 93 procent av kommunerna, visar att två tredjedelar har angett ökade kostnader. Det är stora variationer mellan kommunerna, medianvärdet för de kommuner som angett kostnadsökningar är 11 procent.
Det är framför allt det socialbidragen till nyanlända som lämnat etableringsprogrammet under 2019 som ökat. Många av de individer som kom hit under det stora flyktingmottagandet 2015 lämnade den politobyråkratiska s.k. ”etableringsfasen” under 2019. ”Etableringfasen” är inget annat än politiskt mumbo jumbo för att lura etniskt svenska skattebetalande medborgare att de muslimska migranterna är på väg att etablera sig med riktigt lönearbete, vilket sker i mycket marginell utsträckning ( ca 7 procent efter två/tre år).
Efter tiden i ”etableringsfasen” är den enskilde teoretiskt kvalificerad till arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd. Hälften av kommunerna anger som orsak till kostnadsutvecklingen att Arbetsförmedlingen i lägre utsträckning beviljar insatser. När Arbetsförmedlingen inte tar beslut uteblir den statliga ersättningen till individen, vilket påverkar arbetslösa individers möjligheter till s.k. ”egen försörjning”. Kommunerna får svara för försörjningen till migranterna via socialbidrag. För skattebetalarkollektivet är det egalt om det är via staten eller kommunerna som försörjningen sker. Det är alltid i slutänden skattebetalarna som står för kostnaderna för migranterna.
Fakta på byråkratisk svenska: ”Socialbidragen utgör det yttersta skyddsnätet för att garantera den enskilde en skälig levnadsnivå när andra möjligheter till egen försörjning är uttömda. Under 2018 betalade Sveriges kommuner ut 11,2 miljarder kronor till 206 000 hushåll, antalet biståndstagare uppgick till nästan 400 000 individer.Under 2019 ökade kostnaderna för socialbidrag med 5 procent och hushållen ökade med 3 procent. Källa, Socialstyrelsens månadsstatistik. Närmare två tredjedelar av kommunerna uppger att kostnader för utbetalt socialbidrag har ökat under 2019 i jämförelse med motsvarande period 2018. 15 procent uppger att kostnaden har minskat och 19 procent att kostnaden är oförändrad i jämförelse med samma period 2018″.
Exempel:
- Vilhelmina kommun i Västerbotten tvingas nu låna upp 82 miljoner kronor för att matcha kommunbudgetens kostnader mot skatteintäkter . Kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson (C) menar att de ökade kostnaderna beror på ”byskolor och befolkningsminskning”. Ett bra exempel på centerpartistisk vinkling för att säga ”fake news.” Det vet alla som kan läsa en kommunal budget och göra egna kalkyler.
Det var i en intervju med statstelevisionen som Andersson (C) berättade att det ekonomiska läget är ”tufft” och att det kommer bli märkbart för Vilhelminas invånare.
Förra året kom larmrapport från Vilhelmina som styrs av bl.a. Centerpartiet om att betydande budgetunderskott och att stora besparingar var att vänta. År 2016 hade man ett överskott på hela 40 miljoner kronor, något som kommunen hävdade berodde på flyktingmottagningen.
- ”Många flyktingar” i landets småkommuner kan leda till en ”mörk” framtid, rapporterar till och med SVT/TT.
Sveriges små kommuner har redan höga skatter och många äldre. Därtill har de ”många flyktingar” som utgör en stor kostnad. Valdemarsvik nämns som exempel.
- Men EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S) vill inte se något tak för antalet människor som får söka asyl i EU. Det sade hon till journalister efter ett möte i den svenska riksdagen.
Länken till Sveriges Kommuner och regioners pressmeddelande om det ökade socialbidragen.
Länken till rapporten. ”Nuläge för ekonomiskt bistånd. Kommunenkät om ekonomiskt bistånd 2019.
https://webbutik.skl.se/sv/artiklar/nulage-for-ekonomiskt-bistand.html
Kommentera