ARBETSFÖRMEDLINGEN FÅR ÄNTLIGEN KRAFTFULLA BUDGETRESTRIKTIONER.

 

Arbetsmarknadsverket (AMV) var en svensk statlig myndighet som lades ner 1 januari 2008. Verket omfattade Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) och de tjugo numera nedlagda länsarbetsnämnderna. Verkets uppgifter togs 1 januari 2008 över av den då nybildade myndigheten Arbetsförmedlingen.

 Den socialdemokratiska jättekonstruktionen Arbetsmarknadsverket/Arbetsförmedlingen monteras nu äntligen ner som ett resultat av riksdagens beslut i december 2018 på basis av ett M/KD budgetförslag. Kontor läggs ner och personal sägs upp. Kostnaderna för oss skattebetalare blir lägre.

 AMV/AF är en ekonomisk katastrof som aldrig på allvar utmanats eller utvärderats. Till miljardkostnader har en mycket liten andel arbetssökande erhållit osubventionerat arbete via AMV/AF.  Av de 1,5 miljoner som fick nytt jobb 2018 fick 1,5 procent det genom kontakt med Arbetsförmedlingens personal. Länk:https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7035131

De över åren samlade utgifterna över statsbudgeten till AMV/AF handlar om hundratals miljarder. Ingen har haft en total kontroll över de svarta budgethål som AMV/AF utgjort och utgör. Inte ens Riksrevisionsverket / Riksrevisionen har rått /rår på kolossen AMV/AF.

 Under åren 1980 – 1986 arbetade jag som Revisionsdirektör på Riksrevisionsverket, RRV. Skjutjärnsjournalisten Åke Ortmark önskade i början av 1980-talet intervjua RRV om det som då hette Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. Generaldirektören på RRV var den dynamiska, intelligenta och orädda G. Rune Berggren. G. Rune Berggren överlät – av då outgrundliga skäl – till mig att ta intervjun med Åke Ortmark. Redan då var AMS en budget- och personalmässig koloss som inte ens RRV kunde kontrollera fullt ut. AMS kunde en vinter erhålla tilläggsanslag på ett par miljarder, i dagens penningvärde det tiodubbla.  AMS var redan då budgetmässigt ett svart hål sett från RRV:s horisont. AMS effektivitet kunde endast med stora svårigheter granskas.

 I den långa intervjun med Åke Ortmark använde jag liknelsen med en bläckfisk. AMS var en bläckfisk och för varje arm som vi på RRV kunde granska utifrån ekonomi och effektivitet och därmed hugga av växte en ny okontrollerad arm ut. Det var vad jag sade och Åke Ortmark antecknade ord för ord.

 Åke Ortmark publicerade sedan intervjun i DN under rubriken ”RRV liknar AMS vid en bläckfisk.” Intervjun föranledde ett jävla liv. Varenda tidning i Sverige hade en ledare om att RRV liknade AMS vid en bläckfisk. Jag har en decimeter tjock bunt med ledarklipp fortfarande i mina arkiv. Generaldirektören för AMS Allan Larsson – senare socialdemokratisk finansminister – blev vansinnig. GD G. Rune Berggren blev uppringd och utskälld men försvarade mig både utåt mot AMS och departement och inåt i RRV mot dem som ville ha mitt huvud på ett fat. Jag hade ju agerat på GD Berggrens uppdrag! Rädd var han inte. Inte jag heller.

 Denna historia förklarar min djupa tillfredställelse med att AF 35 år senare utsätts för kraftfulla budgetrestriktioner och ändrar inriktning och uppdrag. Nästa koloss att granskas är Migrationsverkets hantering av skattemedel och verkets effektivitet.

 Lennart Waara disputerade 1980 i ekonomisk historia på en avhandling om statligt företagande i marknadsekonomier. Undervisat vid Uppsala universitet. Arbetat som revisionsdirektör på Riksrevisionsverket. Organisationskonsult med uppdrag åt bland andra finansdepartementet, utrikesdepartementet och åt Sida i Ryssland. Företagsledare i olika företag bland annat som VD och rektor för Beckmans School of Design och näringslivsdirektör i Örebro kommun. Blogg kring politik, samhälle och kultur: lennartwaara.com

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: