EPPUR SE MUOVE – OCH LIKVÄL RÖR DEN SIG

30 september, 2018

Lennart Bengtsson, Prof. bl.a. vid Max Planck Institutet.

Dessa var de ord som Galilei Galileo sägs ha yttrat för sig själv efter att ha tvingats avsvärja sig den heliocentriska världsbilden inför den katolska kyrkans inkvisition år 1616. Det gick dock inte lika illa för honom som för Giordano Bruno som bränts på kättarbål 16 år tidigare. Galilei fick i stället tillbringa resten av livet i husarrest. Orsaken var att inom kyrkan rådde bibelns värdegrund och där var jorden satt i centrum och solen, planeterna och stjärnorna snurrade alla kring jorden. Både Giordano Bruno och Galilei Galileo hade kommit fram till att Kopernikus teori var den rätta och det var faktiskt jorden och de andra planeterna som rörde sig kring solen och det var således inte jorden som befann sig i centrum, som bibeln och de skriftlärda hävdade, utan solen.

Gradvis fick kyrkan med sin fixa värdegrund ge efter för vetenskap och upplysning och snart kom så Upplysningstiden som inneburit 400 år av utveckling med alla tekniska och vetenskapliga framsteg, inte minst i Europa.

Idag, år 2018, är vi dessvärre i allt raskare takt på väg bort från Upplysningstiden och det är inte president Donald Trump som är orsaken, utan vårt eget land tillsammans med några andra västländer. De har skapat sin alldeles egen värdegrund, där verkligheten fått ge efter för en ihopfantiserad verklighet, precis som var fallet inom 1600-talets kyrka. Som ofta är fallet skapas nya föreställningar först i den akademiska världen eller bland de intellektuella som alltid anser sig förmer än de vanliga människorna.

Och nu har de skapat en sådan ny verklighet uppmuntrade därtill av den märkliga postmodernismen där man, om man så önskar kan sätta sig över såväl den matematiska logiken som fysikens naturlagar. Det enda viktiga är att man följer sina känslor och sin instinkt.

En av de kanske mest underliga föreställningarna är den så kallade ”genusvetenskapen” som brett ut sig på våra universitet i allt vidare cirklar och i en allt hejdlösare flum. Genuspedagogerna har kommit fram till att män och kvinnor är såväl lika som olika och att det samtidigt finns åtskilliga fler kön än de vanliga två.

Professorn i neurovetenskap, Germund Hesslow, vid Lunds universitet har i sina föreläsningar sagt att män och kvinnor är olika. Till exempel att kvinnor kan föda barn och män kan producera spermier. Det finns också andra olikheter vilket innebära att de får springa, hoppa, kasta slägga och spela fotboll i separata tävlingar. Det är sådana självklarheter, åtminstone för oss vanliga människor, som professor Hesslow har sagt i sina föreläsningar. Det har han emellertid fått fan för. En del av studenterna är nu upprörda över denna bristande respekt för universitetets värdegrund. Universitetets administrativa ledning lär ha uppmanat professor Hesslow att be de förorättade och kränkta studenterna om ursäkt samt att han bör ändra sina föreläsningar för annars kommer han att få sluta. Läs också på Academic Rights Watch om elevens brev och svaret! Vem vet, kanske det slutar med husarrest?

Det kan inte uteslutas att postmodernismens värdegrunder sprider sig allmänt inom akademin, kanske efter uppmuntran av våra påhittiga media. Kanske får astronomerna ta sig i akt sig om några elever blir kränkta utifrån sin övertygelse att jorden är platt och inte roterar, för om den gjorde det då skulle man ju falla omkull, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: