BOKTIPS – STEFAN ZWEIGs ”VÄRLDEN AV IGÅR”!

En mycket god vän i den intellektuella diskursen rekommenderade mig nyligen ett författarskap som jag inte alls läst, den österrikiske författaren Stefan Zweig.

Jag har nu läst hans bok ”Världen av igår”, Die Welt von Gestern som kom 1941 och som avslutade hans författarskap. Boken skrevs under åren 1939 – 41 fritt ur minnet på ett hotellrum i Brasilien. Stefan Zweig hade förlorat sitt bibliotek och alla dokument vid flykten från hemmet i Salzburg. Ett år efter bokens färdigställande tog Stefan Zweig sitt liv.

Boken är en mycket välskriven memoarbok. Det är ytterst sällan man får ta del av ett så lysande språk som dessutom är utmärkt översatt.

Memoarbok, men också en bok med breda och träffsäkra beskrivningar av politik och kultur i Österrike och Europa före första världskriget, under kriget och mellankrigstiden fram till utbrottet av andra världskriget 1939. Samma år tvingades Stefan Zweig som jude i exil och tog tre senare sitt liv tillsammans med hustrun på ett hotell i Brasilien.

Den kulturella och politiska skildringen av det gamla Europas undergång, Fin de siècles, hyperinflationen under mellankrigstiden samt utvecklingen i Tyskland före, under och efter det första stora kriget är legendariska. Skildringen av hur Österrike och Europa förändrades i början av seklet är tänkvärd. Parallellerna till Sverige och Europa idag är tydliga. De på den politiska scenen allt mer framträdande totalitära hoten finns synliga också på den svenska och europeiska samhällspolitiska scenen, för den som vill se. Förtecknen har dock bytt plats! De totalitära hoten kommer från andra håll.

Boken blir inte sämre av att Stefan Zweig kände, umgicks och diskuterade med alla stora kulturpersonligheter i Europa på den tiden. Boken är full av fantastiska porträtt av kulturpersonligheter som Romain Rolland, Sigmund Freud, Rainer Maria Rilke, besök hos August Rodin i hans bildhuggarverkstad, möte med James Joyce m.fl.

Läs Stefan Zweig och njut av en enormt välskriven och läsvärd bok! Det är verkligen sällan jag så entydigt kan rekommendera en bok! Den finns i pocket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: