KÄRNKRAFT? JA TACK!

Det är utmärkt att bl.a. KD:s Ebba Busch Thor och SD:s Jimmy Åkesson öppnar diskussionen om behovet av kärnkraft. Det handlar inte bara om att avstå från att stänga reaktorer utan också om behovet av att bygga nya!

Kärnkraften svarar idag för 40 procent av Sveriges energiförsörjning. Vattenkraften som är en viktig, förnyelsebar och ren energi är dock sårbar under år med mindre än genomsnittlig nederbörd. Det inträffade t.ex. denna torra varma sommar!

Vindkraft och solenergi svarar idag för enstaka procent av energiförsörjningen – trots kraftiga statliga subventioner!

I sådana lägen tvingas Sverige importera tysk kolkraft som utgör ett hot mot både Sveriges säkerhet och medför oönskade emissioner.

Idag kan Sverige bygga nya kärnkraftverk som i alla avseenden är mycket bättre än dem vi har idag som byggts för flera decennier sedan, även om de har uppgraderats löpande! Teknikutvecklingen på kärnkraftsområdet har medfört att kärnkraftverk idag är:

– Säkrare i flera avseenden både vad gäller teknik och styrning/reglering av den löpande driften. Datakraften som styr kärnkraftverken är ordentligt uppgraderad.

– Kraven och tillsynen från statliga myndigheter på kärnkraftverk är mycket stränga

– Kärnkraftverken är mer pålitliga och effektiva än de gamla i termer av output av el i förhållande till input.

– Kärnkraftverken kan idag återanvända gammalt kärnbränsle som upparbetats. Endast något tiotal procent utvinns i processen vilket innebär att 60-80 procent återstår att utvinna. Recycling i mycket god mening!

– Renare i förhållande till utsläpp än all annan energi inklusive vindkraften (med dess enorma miljökonsekvenser i samband med brytning av de nödvändiga jordartsmetallerna) möjligen med undantag för vattenkraften.

– Miljövänligare i flera avseenden än övriga energislag. Inga för landskapet förfulande vindsnurror. Inga nya älvar som skall regleras! Inga emissioner av oönskade gaser!

Min prognos är att Sverige redan nu kommer att tvingas in i en seriös diskussion kring ny kärnkraft och att Sverige inom 10 – 15 år startar projektering av ny kärnkraft!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: