ANGÅENDE DAGENS BRÄNDER OCH HÄLLESKOGSBRANDEN I VÄSTMANLAND 2014!

Ser i mediadebatten och inläggen på FB att vissa inte gillar den ifrågasättande diskussionen och kritiken mot regering och MSB för stora statligt strukturella brister i hanteringen av bränderna.

Samtidigt är det viktigt att poängtera de enormt omfattande och heroiska insatser som görs av brandmän, militär, frivilliga etc för att hålla bränderna i schack och på sikt släcka dem! Vi har alla sett bekanta politiker besöka området av det skälet i tydliga försök att skära pipor i vassen!

I artikeln nedan redogörs kortfattat för EN av de nästan 30 (trettio) utredningar som på alla nivåer och med olika tänkbara utgångspunkter gjordes efter Hällskogsbranden i Västmanland. Behovet av övergripande samordning och förbättringar och förstärkning av materialen påtalades i ett flertal utredningar. Inget väsentligt har gjorts. Vi står fortfarande kvar med samma grundproblem vilket blivit uppenbart denna sommar! Brister i den övergripande samordningen med bl.a. långsam och bristande tillgång på effektiv materiel (typ helikoptrar och brandbombflyg)!

Det måste vara möjligt att förstå den stora skillnaden mellan eget brandbombflyg som kan vara på plats efter några timmar/halv dag jämfört med brandbombflyg från Frankrike/Italien som denna gång kom
efter fyra dagar eller som i fallet 2014 efter en dryg vecka. På den tiden har branden/bränderna redan hunnit anta en ohanterlig utbredning och omfattning.
När brandbombflyget kom till Hälleskogsbranden i Västmanland brann det okontrollerat på 14 000 hektar! Exakt som idag! När brandbombflyget
väl kom på plats var flera av de större bränder bortom kontroll och hanterbarhet!

Det skall bli intressant att följa vad Stefan Löfven, Morgan Johansson och Eliasson hittar på under hösten och hur många nya utredningar som skall tillsättas.

By the way: Det var underhållande att se Annie Lööf däruppe med en skeptisk åhörarskara. Se bilder på nätet!

https://www.expressen.se/nyheter/svidande-kritiken-mot-svensk-krisberedskap/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: