REGERINGENS FÖRSLAG OM ”ENSAMKOMMANDE” SÅGAS AV LAGRÅDET!

”De förslag som nu lämnas är knapphändigt analyserade, remisstiden har varit kort och effekterna är svårbedömda”, skriver Lagrådet i sitt utlåtande.

Regeringens förslag om att cirka 9.000 ensamkommande unga som väntat länge i asylprocessen ska få en ny chans till uppehållstillstånd har fått hård kritik. I lagrådsremissen som lades fram förra veckan sa migrationsminister Heléne Fritzon (S) att man tagit till sig av kritiken och anpassat förslaget efter den.

Nu avstyrker Lagrådet förslaget, som man kritiserar i hårda ordalag.

”De förslag som nu lämnas är knapphändigt analyserade, remisstiden har varit kort och effekterna är svårbedömda. Det finns en uppenbar risk för att de föreslagna nya reglerna inte kommer att bli effektiva”, skriver man bland annat.

Lagrådet skriver också att man ”anser att gränsen har har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”.

Man skriver vidare att Lagrådet tidigare framhållit att den tillfälliga asyllagstiftningen är mycket svårtillgänglig och att när lagen om uppehållstillstånd för gymnasiestudier infördes försvårades inblicken än mer. I och med det nu lämnade förslaget förstärks svårigheterna, anser Lagrådet.

En del som kritiseras är att möjligheterna till uppehållstillstånd inte beror på den enskildes förhållanden utan på Migrationsverkets agerande, eftersom det baseras på hur lång ens handläggningstid varit.

”Det kan starkt ifrågasättas om detta är en objektivt godtagbar princip”, skriver Lagrådet.

Till detta kan tilläggas att regeringen fortfarande inte presenterat några kostnadsberäkningar för genomförande av förslaget. En grov kalkyl visar att kostnaderna minst kommer att ligga på 10 miljarder kronor sannolikt betydligt högre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: