Alliansen och Sverigedemokraterna säger nu NEJ till Grundlagsändringen!

Socialisternas, kommunisternas och miljöpartiernas försök att urholka Grundlagen misslyckas!

Alliansen och Sverigedemokraterna säger nej till regeringens förslag om mediegrundlagsändringar som gör det möjligt att förbjuda sökbara domssamlingar.

– Vi vill tillsätta en ny utredning. Skälet till detta är att särskild försiktighet måste vidtas när det rör sig om grundlagsändringar, säger Tobias Billström (M).

Regeringen har lagt fram ett förslag om ändrade mediegrundlagar som riksdagen ska rösta om i maj och sedan direkt efter valet i höst. Syftet är bland annat att få stopp på publicering av känsliga personuppgifter på webbplatser med grundlagsskydd. Det mest kända exemplet är Lexbase, som mot betalning erbjuder offentliga uppgifter från domstolar och myndigheter.

Men nu säger alliansen nej till den del av förslaget som gör det möjligt att förbjuda sökbara domssamlingar och vill i stället tillsätta en utredning.
Man vill i utredningen titta på avgränsningen av grundlagens tillämpningsområde. I ett gemensamt pressmeddelande som skickades ut på tisdagseftermiddagen skriver man: ”Utredningen bör ha ett tydligt rättvise- och medborgarperspektiv, så att det inte görs skillnad mellan människor och så att alla journalistiska aktörer behandlas lika. Utredningen bör också överväga om en reglering av vissa register kan vara ett alternativ till förbud.”

– Moderaterna står inte längre bakom den del av förslaget som rör domsamlingarna. Alliansen som helhet är i stället överens om att tillsätta en ny utredning. Skälet till detta är att särskild försiktighet måste vidtas när det rör sig om grundlagsändringar, säger Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen.

– Vi har tagit intryck av kritiken och ändrat uppfattning, säger han.
Han lyfter fram problemet i regeringens förslag där man gör skillnad på användare av databaserna.

– Vi lever i en tid då vi måste se till att värna integriteten i det offentliga samtalet så att människor har tillgång till information på lika villkor, säger Tobias Billström.

Sverigedemokraterna har tidigare meddelat att man vill se en folkomröstning av mediegrundlagarna. Partiets menar att regeringens förslag riskerar att kategorisera seriösa och oseriösa medier.
– Jag är glad över att vi lyckats påverka de övriga oppositionspartierna. Sverigedemokraterna var länge ensamma om att vara kritiska till förslaget om förändrade mediegrundlagar och jag välkomnar alliansens omsvängning, säger Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar efter att alliansens besked stod klart.

”Det är mycket svagt av de borgerliga partierna att inte orka stå upp för förslag som de själva varit med om att utarbeta”, säger Morgan Johansson i ett skriftligt uttalande för TT.

Expressen 27.3.2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: