USA och NORDKOREA NÄRMARE AVSPÄNNING!

President Donald Trump kommer sannolikt att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Redan beskedet om att mötet kan komma till stånd är positivt och bidrar till geopolitisk avspänning i världen.

President Trump kommer att hävda att det är hans hårda linje med långtgående sanktioner som nu betalar sig när Nordkoreas Kim Jong Un meddelar att de är beredda att avbryta landets kärnvapenprogram mot garantier om icke inblandning i landets inre angelägenheter och avslut på de militära hoten. Mycket ligger det naturligtvis i president Trumps ståndpunkt!

Samtidigt kan Kim Jong Un hävda att Nordkoreas hot om att skaffa kärnvapen har betalt sig eftersom det är garantier av nämnda slag Nordkorea velat ha.

Jag kan ändock inte undgå att se Sydkoreas inbjudan till Nordkorea att delta i Vinter-OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea som dörröppnaren och starten på de diplomatiska aktiviteter som nu ger resultat.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har därefter tagit emot den sydkoreanske toppdiplomaten Chung Eui-Yong i spetsen för en större delegation från Sydkorea för samtal i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. Det anses vara första gången sedan Kim Jong-Un tillträdde 2011 som han möter en officiell sydkoreansk delegation. Ett resultat av mötet har rapporterats vara att Syd- och Nordkoreas ledare skall träffas för ett toppmöte senare i vår. Ett mycket positivt besked!

Nordkorea uppges vara villigt att prata med USA. Uttalandet kommer från Sydkorea efter att general Kim Yong Chol, som ledde den nordkoreanska delegationen, träffade Sydkoreas president Moon Jae-in under avslutningsceremonin för OS i Pyeongchang.
Nordkoreas ledare Kim Jong Un har senare bjudit in den amerikanske presidenten Donald Trump till ett möte – en inbjudan som Donald Trump har tackat ja till. De två ledarna ska ses senast i maj, enligt ett uttalande. Nyheten kommer bara dagar efter att Nordkorea meddelat att man är villig att pausa sina kärnvapentester om man får till ett möte med USA.
Det var Sydkoreas säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong som tillkännagav att en inbjudan skickats till Vita huset, och även Donald Trumps svar.
Trump bekräftade också mötet på Twitter:

trump-jpg.jpeg

Världen håller andan och hoppas att mötet kommer till stånd och leder till avspänning i den tidigare allt mer upptrappade retoriken, sanktionerna och kärnvapentesterna!

Både Nord- och Sydkorea har i olika officiella uttalanden angivit att de på sikt ser en återförening av länderna på den Koreanska halvön.

Allt detta är hoppfullt och bidrar till avspänning i världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: