REKOMMENDERAD LÄSEFRUKT!

Ibland ramlar man – vid frekvent läsning – på en bok som höjer sig över de flesta alster som publiceras. En sådan är Johan Lundbergs ”Europas skugga. Om Henry James och frihetens väsen.” Boken är utgiven 2017 av Timbro förlag i en påkostad och extremt vackert utformad volym. Boken kostar ändock endast 245 kronor på Bokus.

Författaren anger själv ”Europas skugga” som en pendang till hans 2014 utgivna och uppmärksammade bok ”Ljusets fiender” om bland annat den svenska kultur- och idédebatten i ett europeiskt perspektiv.

Ett tema i ”Europas skugga” är frihet, friheten till och friheten ifrån! Individens kamp för frihet från kollektivet. Människans strävan att förverkliga sin egen frihet och den nya världens variant av frihet i ljuset och i förhållande till den gamla världens. Den samhälleliga relationen mellan klan strukturer och statsindividualism är också ett tema. Boken är som det står i baksidestexten en ”tour de force”!

Boken rekommenderas varmt till den som är intresserad av det europeiska arvet efter upplysningen inkl. J.J. Rousseu och de katastrofala resultat som vissa frihetens utopier har medfört. Analysen tar sin utgångspunkt i Henry James författarskap med referenser till ett stort antal författare i den litteraturvetenskapliga historien.

Johan Lundberg skriver med både analytiskt djup och briljans i formuleringar. Det skadar inte heller att läsa en författare med djup bildning och beläsenhet i den europeiska och amerikanska samhällskulturen och litteraturen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: