JORDAN B PETERSON REVISITED!

JORDAN B PETERSON REVISITED!

Jordan B Peterson har miljontals följare på Youtube världen över! Det är tydligt att professor Johan B Peterson håller på att bli ett verkligt hot mot den begränsade svenska idédebatten och mot postmodernism (läs PK ideologin). Mitt gamla (pren. nu avslutad) husorgan har haft flera stora artiklar (två gånger på ledarplats) och nu en eländig artikel på tre sidor på kultursidan. Det är väl i och för sig helt följdriktigt eftersom PK ideologin främst syns i kulturdebatt och på kultursidor och därmed också är mest direkt hotade av bl a Jordan B Petersons angrepp.

Följande text har jag också skickat till den ”obskyre” författaren och till SvDs kulturredaktion. Till vad nytta? Ingen annan än mitt eget mentala välbefinnande!

”Mot bättre vetande, om meningsfullheten av att kommentera SvDs artikel om Jordan B Peterson, skriver jag ändock en kommentar! Mentalhygienskt nödvändigt!
Å ena sidan kan man se artikeln som ett uttryck för och exempel på hur låg nivå idédebatten håller i SvD och Sverige. Å andra sidan är den faktiskt endast ett utslag av ytligt personliga tyckanden från en ”obskyr lektor” i Stockholm som skrivit en ego-tramsig bok! Man kan anta att det är den som meriterat till att skriva denna pejorativa artikel!

Det som är nytt i artikeln är inte korrekt och det som är korrekt är inte nytt! JBP har flera miljoner följare i världen, det är korrekt liksom att JBP är professor och klinisk psykolog.

Att hävda att följarna är ”vita unga män” är inte korrekt, lika lite som när man i den svenska debatten i början hävdade att SDs följare var ”arbetslösa unga män på landet”.

Faktum är att det mesta i artikeln (vid sidan av rena faktauppifter) inte är korrekta. Den ”obskyre lektorn” lyckas faktisk också med glidande formuleringar får ihop JBPs teser med Anders Behring Breivik! En prestation ”of sorts”! Självhjälpsprofeter från trettitalet grävs upp och ges utrymme med den outsagda idéen att sådan är JBP! Merparten av den långa texten är en glidande sörja av antydningar och den ”obskyre” författarens egna påståenden!

Professor Jordan B Peterson och hans texter kan och bör diskuteras seriöst! Tyvärr görs här inte ens ett allvarligt försök. På bl a Youtube finns flera hundra inlägg, intervjuer och föreläsningar. Några av dem är korta kraftigt polemiska inlägg, andra är långa djupdykande föreläsningar. Framförallt är JBPs inlägg/föreläsningar kring postmodernismens genomslag viktiga. Hänvisningar och diskussioner kring bl a Hicks och Scruton är djupt filosofiskt analytiska. Detta nämns inte i artikeln! Det är framförallt för denna kritik av neo-marxism och postmodernism som medfört att JBP har ett stort antal följare – mig och mina akademiska vänner inkluderade – över hela den civiliserade världen!

Nog hade SvD kunnat leta upp en seriös analytiker av JBPs texter och budskap inkl ”12 rules” sedd i ett bredare JBP sammanhang!

Lennart Waara
Fil Dr
Surahammar”

5 svar to “JORDAN B PETERSON REVISITED!”

 1. Jan Östman Says:

  Det verkar lite motsägelsefullt att Carl Cederström i inledningen till artikeln utförligt redovisar Petersons omfattande akademiska meriter, för att lite senare i texten avfärda dessa som ”fernissa”. Att han beskriver Petersons tidigare verksamhet innan han blev känd som en offentlig debattör som ”obskyr” må man instämma i under förutsättning att man omfattar insikten att samtliga våra högre lärosäten betjänas av element som med samma definition måste beskrivas som just obskyra, dvs utan nämnvärt internationell uppmärksamhet.
  Det känns opåkallat att beskriva Petersons teser som omgivna av akademisk ”fernissa”, då de är fast förankrade i de discipliner han behärskar.
  Så är inte alltid fallet i den akademiska sfären.
  Erik Åsard, professor i nordamerikanska studier vid Uppsala universitet skrev, säkert påverkad av hänförelse över att Barack Obama efterträtt Bush som amerikansk president, vid tillfället när amerikansk militär lokaliserat och oskadliggjort Usama Bin Laden, att prestationen möjliggjordes av att Obama var afro-amerikan och hade ett ovanligt namn (SvD 3 maj 2011). I Sveriges näst största rikstidning framförses således tesen att Bin Laden var död pga att Obama var svart.
  Vad den fernissan gjorde för att sprida glans över professorns analysförmåga får var och en göra sin egen bedömning. Klart står dock att fernissa visserligen har en glänsande yta, men icke desto mindre är ett transparent medium, illa lämpat att dölja ren dumhet, allra minst av denna magnitud.
  Hälsningar
  Janne

 2. lennart waara Says:

  Janne, detta är en lysande skriven text med undertryckt ironi och sanningslidelse! Keep up the good work!

 3. lennart waara Says:

  Fick följande svar från SvDs Kulturredaktion. Varpå jag erbjöd mig att skriva om JBP, postmodernismen och den växande litteraturen på området! ”Tack för detta mejl! Av diskussionerna om Peterson att döma är det möjligt att göra mycket skilda tolkningar av det han säger/skriver.

  Vi ska försöka återkomma till ämnet och belysa det ur fler perspektiv.
  Malena Rydell

  Redaktör för SvD:s söndagsmagasin.”

 4. Jan Östman Says:

  http://fnordspotting.blogspot.se/2018/03/om-kritiken-mot-jordan-b-peterson-och.html
  Hälsningar
  Janne

 5. lennart waara Says:

  Ja, det var en svavelosande text som heter duga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: