TINO SANANDAJI, MASSUTMANING

Jag har just läst TINO SANANDAJIS, MASSUTMANING. Ekonomisk politik mot utanförskap & antisocialt beteende. (Riga 2017, Kuhzad Media, 372 s.)

Det är en utmärkt bok om ett aktuellt och betydande samhällsproblem. Tino Sanandaji är disputerad nationalekonom från University of Chicago och arbetar vid Handelshögskolan i Stockholm. Trots all teori, metodanalys och statistik är det faktiskt en ren bladvändare!

Det här är ingen pamflett eller debattbok vilket man skulle kunnat tro att döma av debatten i media och på folkbiblioteken när boken kom.

Det är en nationalekonomisk, ekonomisk historisk och sociologisk analys av problemet massmigration till Sverige. Källorna, metoderna och analyserna redovisas tydligt och utgörs av offentliga statistik och forskning samt olika myndigheters rapporter.

Det är i efterhand helt obegripligt att vissa bibliotek till en början vägrade att köpa in boken bara för att den analyserar invandringen. Tala om att sticka huvudet i sanden av ren vulgär PK ideologi. En inställning i frågan som också präglar politiken, media och tyvärr delar av forskarsamhället. Dock, det vore önskvärt och intressant att ta del av en seriös diskurs av boken.

Problemanalysen är t.ex. i vissa avseenden alltför undvikande; utnyttjandet av de sociala systemen, de totala kostnaderna för skattekollektivet och islam och islamisternas roll i förorterna liksom den som en följd av allt detta växande populismen kunde analyserats och beskrivits mer explicit. Lösningsförslagen känns också otillräckliga och delvis politiskt naiva.

Boken går dock inte att avfärda med någon etikettering. Ta del av boken och ta egen ställning till den. Den är angelägen för varje medborgare som är det minsta intresserad av det samtida samhällets utmaningar. Ta gärna del av recensionerna i SvD 18.5, 23.5, 20.5 och DN av boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: