PUTIN OCH TRUMP

De geopolitiska förutsättningarna inför 2017 är mycket intressanta med en del lovande tecken. Några högre tankar om ”pratkvarnen i Vita huset” (Obama) har jag inte haft. Pratat mycket men inte åstadkommit särskilt mycket mer än att öka konfliktnivåerna i världen (men med ett intressant norskt Nobels fredspris i fickan). Tack och lov lyckades inte den variant av amerikansk utrikespolitik som Obama representerat vinna presidentvalet i USA! Med den farliga och korrupta Hillary Rodham Clinton hade världspolitiken tagit ytterligare steg på en farlig väg. När Obama nu försöker bygga fast konflikten med Ryssland – genom att utvisa 35 ryska diplomater på ganska oklara och för världen obevisade grunder – så agerar han precis som jag förväntat mig men knappast i svenska eller europeiska intressen. Man kan tycka och säga vad man vill om Putin – och det görs också av krigshetsare och oreflekterade kommentatorer – men det var klokt av Putin att sänka konfliktnivån inför presidentbytet i USA genom att avstå från en reciprok utvisning av USA-diplomater. Jag tror och hoppas inför 2017 att president Trump skall bidra till att desarmera konfliktnivåerna med Ryssland. Det finns uttalanden och åtgärder som talar för det! Det vore i så fall i Europas och Sveriges geopolitiska intressen! Jag hoppas också att en ny administration i USA skall börja samtala med Putin och Ryssland på ett diplomatiskt klokt sätt med respekt för varandras ömsesidiga intressen och skilda ståndpunkter. I så fall blir världen (inte minst Sverige och Europa) politiskt, militärt och socialt en bättre plats att leva på. Fokus kan då till hundra procent inriktas på det största hotet mot oss individuellt, nationellt och i Europa, nämligen den på islam grundade världsterrorismen. Vi har ju i Sverige idag på gator och torg fritt gående återvändare från daesh (IS), med gud vet vilka krigsbrott i bagaget! Det oroar rejält!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: