VÄXJÖ KOMMUN OCH STATYN DAMEN MED VÄSKAN.

Socialisterna i Växjö driver nu en namninsamling för uppförandet av en staty av en kvinna som slår en misshaglig meningsmotståndare i huvudet med en väska. Egentligen är det ju självmål om det inte vore för att den principiella sidan av saken är så allvarlig.
Under mina gymnasieår övade vi ofta i kamratkretsen argumentation mot meningsmotståndare genom att någon i gruppen intog och drev en misshaglig ståndpunkt. Allt i enlighet med maximen – som vi uttryckligen hyllade – ”jag avskyr dina åsikter men är beredd att gå i döden för din rätt att ha dem.” (En maxim som ofta tillskrivs Voltaire men som faktiskt inte yttrats av V. utan av Evelyn Beatrice Hall, som en sammanfattning av V:s ståndpunkter i en biografi om V.)
Nu skall Växjö – om socialisterna får som de vill – uppföra en staty som hävdar att vi när vi möter misshagliga uppfattningar – exempelvis ideologiskt övertygade fascister – så skall vi inte längre slå dem med argument utan bokstavligen slå dem i huvudet med närmast tillgängliga väska. Man tar sig för pannan!
Var går gränsen för vilket tillhygge som är tillåtet för att slå en misshaglig politisk motståndare? Hård väska? Basebollträ?
Varför inte gå hela vägen och hävda en gammal nordisk maxim; ”lagen sitter i spjutstångs ände”. Det är rejäla tag för att få tyst på dem som har misshagliga uppfattningar! (Obs! Ironi!)
Oreflekterade kommunpolitiker i andra kommuner tävlar nu om att vilja ha statyn om Växjö inte skulle uppföra den.
Pease, please… tänk efter kära kommunpolitiker innan ni yttrar er och reflektera en stund över konsekvensen av era ståndpunkter! Spring inte efter första bästa populistiska mediadrev, ni har faktiskt ett djupare ansvar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: