TICHONOV REVISITED

När Tichonov nu hyllas kan det var på sin plats att påminna om att han ledde det Sovjetiska laget i ishockey i ett poststalinistiskt samhälle. Laget var ”inspärrade” i 11 månader i ett ”läger” med militär disciplin och med en telefon och ett samtal per dygn hem till familjen. T. utövade ett rent diktatoriskt ledarskap över spelarna som var anställda som sovjetiska militärer. Är det att undra på att de aldrig visade någon glädje hur mycket de än vann! Däremot visade superfemman (Makarov, Larionov, Krutov, Fetisov och Kasatonov) även senare vilka fantastiska spelare de var. Hylla gärna spelarna men kalla Tichonov för vad han var; en kommunistisk diktator!

Under Sovjet- och OSS-tiden var hockyn ett viktigt politiskt uppdrag. T. genomförde sitt uppdrag med stor diktatorisk nit till punkt och pricka. Som ledare idag hade han inte haft en chans för han saknade förmågan att improvisera och gå utanför ”planen”. Han lär ha varit hatad av fyra femtedelar av CSKA-femman. Bara Kasatonov stod på hans sida

Ibland diskuteras att stryka de gamla rekorden från TDR (Tyska Demokratiska Republiken, vilket hycklande namn) tillkomna med mediciner, preparat och drill från tidig ungdom. Se tex den fantastiska serien Waisensee där detta skildras bra. Man kanske också skulle frånta Sovjet de gamla medaljerna tillkomna i ett extremt totalitärt system. Nåja, det kanske är en alltför drastisk inställning. Någon hyllning av hur de tillkom behövs dock inte! Hylla däremot spelarna som tvangs prestera inom ett perverst socialistiskt system!

Ett svar to “TICHONOV REVISITED”

  1. Lina Larsson Says:

    En släkting till mig, duktig hockeyspelare, mötte ryska lag både i Sverige och i Sovjet och min mamma berättade häromveckan att hon trots det alltid hade hållit på ryssarna, för ”annars hade det blivit så himla synd om de ryska killarna om de förlorade.” Förfärligt egentligen. Det var ju bara sport.

    RIP Krutov – Han som var sötast på plan tyckte jag när jag var liten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: