TVÅ FÖRSLAG TILL (S)!

Två tips till den krisande Socialdemokratin.  Två frågor från folkdjupen som skulle kunna medföra rejäla rösttillskott!

Den första handlar om järnvägen. Att den befinner sig i kris idag är väl tydligt för alla.

Jag tänker inte bara på snöproblemen med jätteförseningar och inställda tåg. ( Hur gör LKAB förresten med malmtågen mellan Kiruna och Narvik där snön är riklig och vinter sträng. Dessa tåg går! Lär av LKAB!)

Jag tänker också att flera stora företag tröttnat på försenade leveranser av insatsvaror till sina produktionsanläggningar och därför  nu hotar att vintertid gå över från tåg till lastbil för att säkra leveranserna!

Jag har tidigare skrivit om SJ. Jag menar att man skall sluta leka bolag i olika delar av järnvägssystemet och åter skapa ett sammanhållet Statens Järnvägar som ansvarar för banor, rullande materiel och att köra tåg (person och gods). Det skulle kunna bidra till en bättre planering och effektivitet i HELA systemet. Idag kan vi se suboptimeringar med god effektivitet i delar av systemet medan andra delar inte fungerar alls eller att helheten inte fungerar optimalt!

Investera sedan systematiskt och kontinuerligt i Statens Järnvägar med fler dubbelspår (snarare än snabbtåg) för att öka den kapacitet som idag slår i taket inte minst avseende godstransporter.

Ett tydligt politiskt initiativ på detta område skulle omfattas med stor entusiasm av svenska folket det är jag helt sker på!

Mitt andra förslag – denna gång – handlar om elmarknaden! Denna vinters prisbildning/utveckling i kombination med långvarig sträng kyla har skakat om ekonomin i många hushåll!

Oligopolet på elmarknaden fungerar helt enkelt inte! Inte för oss konsumenter. Vi `skimmas`! Det är för få aktörer på de nordiska och europeiska elmarknaderna. De stora företagen samverkar (både genom gemensamma pruduktionsanläggningar och i prissättning)  vilket medför att vi som konsumenter får betala för den sist producerade (och dyraste elektriciteten) även om vi har tillgång till billig vattenkrafts och kärnkrafts producerad el.
Avsaknaden av konkurrens är besvärande, `to say the least`!

Ett politiskt initiativ från Socialdemokratin om att åter reglera elmarknaden (åtminstone till dels) samt att faktiskt använda Vattenfall som vi fortfarande äger till att hålla nere priserna på elmarknaderna, skulle mötas av stor entusiasm i de folkdjup som utgör (S) potentiella väljare!

Se där två riktigt konkreta ”sakpolitiska” ( för att använda politikerspråk) initiativ! Båda innebär en rejäl potential för att vinna väljare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: