Jubileumsåret 2010

År 2010 är ett viktigt historiskt år i Sverige. Det är nämligen 800 år sedan Birger Magnusson ( mer känd som Birger Jarl ) föddes.
Birger Jarl är en Sveriges två viktigaste personer genom alla tider. Den andre är självfallet Göstaff Eriksson ( mer känd som Gustav Wasa ).
Birger Jarl skapar riket Sverige och Gustav Wasa statsbildningen Sverige ( dessutom är Gustav Wasa också Sveriges genom tiderna största kulturmarodör genom förstörandet av kloster, klosterbibliotek och annaler m.m. ). Därutöver bidrar Birger Jarl till grundandet av ett antal städer inte minst i Mälardalen inkl. Stockholm. Många i Stockholm tror också att han ligger begravd i sitt epitafium. Birger Jarl ligger begraven i Varnhems klosterkyrka i Västergötland där det också finns en från tiden autentisk avbildning i sten av Jarlen Birger Magnusson.
Ägna gärna en resa Jubileumsåret till Varnhem. Passa då också på att besöka Bjälbo kyrka i Östergötland där Bjälboätten kommer från. Kyrkan med tornet där de bodde finns helt intakt kvar än idag. Kyrkan är från 1100-talet. Birger Jarl tillhörde den då mäktiga Bjälboätten.

Det är annat än firandet av att förrädiska adelsmän i en statskupp avsatte kung Gustav IV och ersatte Wasa/Pfalziska ätten med en andra rangens militär från Napoleons armé!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: