Angående det havererade ATP-systemet.

Jag hör allt oftare – även hyggligt insatta – personer säga att ”jag har betalt in min andel till ATP-ssystemt och vill nu ha den ograverad.” De har totalt missuppfattat vad ATP systemet handlade om. År 1959 folkomröstade Sverige om pensionssystem. Valet stod mellan ett premiereserv system och ATP. ATP vann i riksdagen genom att en förrädisk folkpartist röstade med S och det gänget.

ATP systemet innebar att den arbetande delen av befolkningen betalar in till AP-fonder som används för att betala ut ATP till dem som är berättigade till det. Det fungerar under tillväxt men inte under låg eller ingen tillväxt alls. Det hela försvåras av att vi samtidigt har en befolkning där allt färre skall försörja allt fler. Det hela havererade! De enda som haft full nytta a ATP systemet är den generation – min föräldrageneration – som röstade igenom systemet. Det år jag trodde att jag arbetet in de 21 år som krävdes för full ATP meddelades att jag bara hade 11 21-delar. Snacka om blåsning!

Hade premiereserv systemet vunnit så hade vi haft precis det många tror idag, dvs jag hade betalt in till min egen pension. Tyvärr är det just de som tror att de betalt in till en egen pensionsfond som röstade emot systemet och för ATP. Det är möjligt att premiereserv systemet under åren haft andra problem men inte just det som diskussionen nu handlar om. Alla som förvärvsarbetat hade haft sin pension tryggad genom de inbetalningar som gjorts under aktiva åren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: