Vem betalar?

Jag har länge funderat över hur man beskriver s.k. ”offentlig finansiering”. I vissa kretsar ( vänstermedia o politik) talar man gärna om ”offentlig finansiering” alternativt ”statliga pengar”.
Det är en europeisk/germansk tradition som glädjande nog håller på att sakta försvinna. Den anglosaxiska traditionen använder snarare uttrycket ”taxpayers money”. I Sverige hör jag allt oftare att man talar om ”skattebetalarnas pengar”. I förstone kan det verka som att jag märker ord. Det är dock mer än så.

Uttrycket ”statliga pengar” alt. ”offentlig finansiering” påminner väldigt mycket om den klassiska mytologins Ymnighetshorn eller den nordiska mytologins Särimner som kan slaktas gång på gång. Häri ligger en tanke förborgad! Det finns oändliga resurser som bara strömmar till när det krävs. Orden leder tanken fel. Man ser inte var resurserna ytterst genereras.

Därför har begreppet ”skattebetalarnas pengar” en klar fördel eftersom det är tydligt att det är du och jag som skattebetalare som står för resurserna.

Tydliga exempel finns i den mediala diskussionen kring Saab. Ett annat exempel är de s.k. kulturarbetare som inte producerar säljbara produkter och därför kräver statliga – läs skattebetalarnas – pengar för sin försörjning. I varje annan bransch får man göra något annat om man inte kan sälja det man producerar. De konstnärer – ibland kallar de sig kulturarbetare – som inte kan leva på sin konst/kulturarbete får väl som alla vi andra hitta en annan yrkesverksamhet eller produktion. Varför jag som skattebetalare skall försörja dem förstår jag inte! Väldigt många konstnärer som producerar med kvalitet och/eller det marknaden köper klarar sig väldigt bra på sitt konstnärskap/kulturarbetande. Vi har helt enkelt fler producenter på denna marknad än det finns köpare Med andra ord överproduktion vilket också i normalfallet pressar priserna. Vad säger det om antalet kulturarbetare/konstnärer i Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: