Saab-affären revisited!

Fortsätter att fascineras av hur Saab affären hanteras av media och olika grupper inte minst facken.

Den ena linjen är en variant på dolkstötslegenden. GM har en gång i tiden köpt Saab för att dränera Saab på allt av tekniskt värde för att sedan lägga ner Saab. Saab har sålunda – lyder tesen – skänkt GM massor av teknik men inte fått något igen. Att GM under de 20 de varit ägare varje år utom 2 skickat in ett antal miljarder kronor för att täcka förlusterna glöms bort.

Den andra linjen handlar om Saabs överlägsna tekniska kunnande. Vissa innovationer har de varit första med. Att installera ett turbo aggregat i en en standardbil var Saab först med. Den blev också under några år kultbil. Tyvärr lyckades inte Saab profitera marknadsmässigt på detta. Alla andra bilar har senare infört tekniken i sina modeller.

Den tredje varianten handlar om att GM egentligen inte vill sälja Saab utan lägga ner den för att bli av med en konkurrent! Saab har tillverkat 100 000 bilar per år när det var som bäst. Det är vad de flesta stora bilmärken inklusive GM tillverkar på några veckor. Vadå konkurrent? Har Saab egentligen konkurrerat med någon annan än sig själv? Den senaste varianten av denna linje handlar om att GM vill bli av med Saab för att de nu har en elbil framme som kan konkurrera med GMs Volt. Saab har vad vi sett ingen elbil på marknaden idag medan flera stora konkurrenter har bilar ute på marknaden. Vadå konkurrera?

Under de 40 år man kan granska Saab har de generat vinst under i stort sett fem år! Fantastiskt att en produkt som inte tillräckligt många vill köpa överlevt så länge.

Många skriker högt om att regeringen bör gå in med mina skattepengar i Saab. Om nu inte ens Trollhättans kommun väljer Saab utan Opel som kommunens bilar i en nyligen genomförd upphandling kan man ju undra. De har uppenbarligen ansett att pris/kvalitet-bedömningen innebär att Opel är en bättre bil. Varför i all världen skall jag då behöva skicka in pengar i Saab enligt kommun/fack/politik?

Jag vet inte hur detta slutar. Ingen har dock presenterat offentligt någon analys av hur Saab skall lyckas hitta modeller som säljer i lönsam omfattning på marknaden. Så länge inte detta sker finns ingen finansiär att drömma fram. Joakim von Anka finns inte i verkligheten!
Personligen tror jag fortfarande att det hela kommer att sluta ned att Saab läggs ner! Det är bra! Att fortsätta som idag är förstörelse av kapital – finansiellt kapital, tekniskt kapital, kunskapskapital och inte minst realkapital. Gör något av dessa resurser som det finns en marknad för. Det gör det inte för Saab oavsett vilka myter man väljer att gömma sig bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: