Debatten kring Vargjakten

Debatten kring den av Alliansregeringen och miljöminister Andreas Carlgren tillåtna vargjakten fortsätter med stor intensitet. Polarisationen mellan dem som uttalar sig synes spegla motsättningar mellan landsbygd och stad och mellan jägare och naturmuppar (undertecknad). Den senare är reell, den förra är nog inte helt korrekt. Med utsiktspunkt i Surahammar och Kilsbergen kan jag konstatera att alla jag känner här ute på vischan är för vargens skyddande och emot jägarnas slaktande ( dessutom inkompetent i sig).
En polariserande debatt kan fungera på olika sätt. Det kan i förstone tyckas olyckligt men jag tror att det är bra.
För det första är vi i Sverige ovana med riktigt rejält polariserade debatter. Jag tillhör också dem som tror på tesdrivande för att göra ståndpunkter och åsiktsskillnader tydliga! I den allmänna politiskt korrekta stämning som präglar Sverige finns ett antal frågor som inte ens kan diskuteras. Detta skall jag återkomma till i annat sammanhang.
För det andra och viktigaste är det bra för att Alliansregeringen och miljöminister Andreas Carlgren uppenbarligen missbedömt reaktionen från den allmänna opinionen. Möjligen kan det leda till att regeringen omprövar frågan eller att en ev. kommande rödgrön regeringen stoppar detta våldsöverfall på svensk fauna.
Kanske också jägarnas och Jägarförbundets starka ställning som lobbygrupp kan komma att analyseras och lyftas fram i ljuset. Kan deras starka ställning hänga samman med att ett antal tunga beslutsfattare i näringsliv och förvaltning med Kungen i spetsen är jägare. Men något sådant kan väl inte hända i Sverige! Här väger ju alla röster lika mycket! Inte finns något sådant kameraderi i den beslutande Metropolen!
Det blir nog anledning att återkomma till Vargjakten. Mitt personligen största mål som naturfotograf vore att få tillfälle att fotografera vild varg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: