Saab revisited II

Huruvida Spyker kan komma att förvärva Saab av GM är svårbedömt just nu. Den information vi har idag grundar sig på läsning av affärssidorna i vår seriösa press. Affärsplanens innehåll är ett exempel på information som journalisterna inte lyckats gräva fram. Den är ändock helt avgörande för om Saab kan räddas.

Vi vet att Spyker som bolag inte klarar av denna affär. Därvid liknar Spyker på ett oroväckande sätt Koenigsegg. Enligt mediauppgifter har Spyker lyckats hitta finansiärer till köpeskillingen. Vilka de är vet vi inte.

Enligt uppgift skall GM vara nöjd med det bud på 3,6 miljarder kronor som Spyker lagt. I detta lär också ingå en stor del i form av preferensaktier i Spyker. Om så är fallet ”lånar” GM själv ut pengar till Spyker. Huruvida den uppgiften är riktig vet vi inte!

Sedan återstår att EIB beviljar ett lån på 4,2 miljarder kronor som också skall garanteras av oss skattebetalare via ett regeringsbeslut.

Så långt är allt gott och väl även om det är osäkra faktauppgifter.

Den avgörande frågan är dock fortfarande hur Spyker skall klara att finansiera produktion, utveckling och marknadsetablering av Saab i fortsättningen. Uppgifter kring detta finns sannolikt i affärsplanen och den känner vi inte innehållet i.

Vi kan historiskt se att Saab närmat sig break even eller vinst vid nivåer på 100 000 sålda bilar. Idag är man under 30 000 sålda bilar. Hur skall man ta sig till lönsamma nivåer; hur lång tid tar det och vem skall finansiera det? Klarar Spyker detta på längre sikt (2-5 år)?

Om vi antar att Spyker klarar att förvärva Saab kan man ändock ställa frågan om Saab finns kvar om fem år! Som framgår av mina inlägg i denna affär är jag mycket skeptisk till Saabs framtid om inte någon helt ny och okonventionell lösning hittas. Det passar väl i så fall väl med en litet udda och okonventionellt bilmärke – Saab.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: