
Mögsjön ligger 1 km norr om Våtsjön. En smal grusväg mot Mögsjön leder norrut från vändplan där Gamla Riksvägen ansluter till E18. Mögsjön är 1,5 kilometer lång och cirka 125 meter bred. De ser närmast ut som en kanal i skogen.

Mögsjön är en sprickdalsjö. Sprickdalssjöar är djupa, avlånga och näringsfattiga sjöar. De ligger i en spricka i berggrunden som uppkommit som en följd av starka rörelser i jordskorpan för cirka 40–50 miljoner år sedan och som av erosion vidgats till en dalgång. Typisk för sprickdalssjöar är stränder med branta bergsstup. Väldiga ursprungslager av storblock kan också ses vid sjön. Därifrån har sedan enorma isbundna stenblock lämnat och transporterats söderut med isen till exempelvis Våtsjön.

I området strax söder om Mögsjöns sydspets finns Kilsbergens kanske största flyttblock liksom mängder av stora flyttblock längs hela isälvsdalen söderut mot Våtsjön.
Mindre än en kilometer SSV om Mögsjön ligger Sandbäcken, en gård som syns från E18, där ett delta av isälvssand brett ut sig, numera uppodlat.
Mögsjön ligger 25 meter högre än Våtsjön, på 165 metersnivån mot Våtsjöns 140 m.ö.h.
Den vid Sandbäcken deponerade sanden vittnar om en mäktig älv med strömmande smältvattenmassor under isen mellan Mögsjön och Våtsjön.

Hela området från södra Mögsjön och i isälvsdalen, som numera är en grund fåra med en liten bäck, är skogen fylld av mäktiga flyttblock ända ner till Våtsjön och ut i sundet söder om Fuxboudden. Som jag tidigare skildrat i artikel 3 är hela Våtsjöområdet fyllt av enorma mängder flyttblock varav en del kommer från sprickdalen Mögsjön. Våtsjön blev uppsamlingsbäcken för en stor del av stenblocken från sprickdalar och bergsbranter norrut.

Klippblocken följde med infrusna i isen, ibland en ganska kort sträcka, innan de grundstötte, och fastnade tills isen smälte bort.

Hur mäktig och kraftig strömmarna i isälven under isen varit visas av att mycket stora block är rundslipade och således följt med det strömmande vattnet och slipats runda. Det på bilden rundslipade flyttblocket är stort, drygt en meter i diameter.
Källor: Werner Taesler. Hur land blev landskap. Kristianstad 1985, samt Wikipedia och bearbetad karta från nätet.
Text och bild: Lennart Waara
21 februari 2023 kl. 16:30 |
Älskar dessa trollska avlånga insjöar, som gjort till en skön kanotpaddeltur! kan man köra fram till den här sjön?
21 februari 2023 kl. 16:33 |
Älskar dessa trollska avlånga insjöar, som gjort till en kanotdag, kan man köra fram till den här sjön
21 februari 2023 kl. 16:34 |
Älskar dessa trollska insjöar, som gjort till en dag i kanot! Kan man månne köra fram till den här sjön?