BESLUTET I RIKSDAGEN I JANUARI 2020 OM STÄNGNING AV RINGHALS 1 & 2 DREVS IGENOM MED EN RÖSTS MARGINAL

År 2015 beslutades att planera för förtida stängning Ringhals reaktorer R1 och R2 och att inte återstarta den nyrenoverade reaktorn Oskarshamn-2 (O2). Besluten fattades på grund av en rekordhög svensk straffskatt på kärnkraft (”effektskatten”), extremt låga elpriser beroende av ett lågt pris på utsläppsrätter och billig tysk kolkraft samt en vindkraft som subventionerats med 50 miljarder kronor genom elcertifikat. Det var alltså inte beslut som togs på ”fria marknadsmässiga grunder” som S och MP hävdar idag.

Ringhals stod för sexton procent av Sveriges elproduktion och efter nedläggningen tio procent.

Sverigedemokraterna försökte stoppa stängningen av båda reaktorerna och föreslog att riksdagen skulle beordra regeringen att ge Vattenfall nya direktiv för att stoppa nedläggningen av Ringhals 1 och 2. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stödde förslaget.

SD, M, KD och L hade173 röster i riksdagen och var i minoritet.

SD:s förslag röstades ner. Omröstningen blev jämn med 174 mot 173. Den fortsatta stängningen drevs således igenom av S, MP, V och C med en rösts marginal. Var det PKK kurden Kakabahve? Avvecklingen av reaktorerna Ringhals fortsatte därför efter riksdagens omröstning. Där har vi en viktig förklaring till de expropriativa elpriserna på svenska hushåll idag!

Stängningen av R1 och R2 i Ringhals var inte alls nödvändig av något skäl, vare sig ekonomiskt, tekniskt eller annat. En utvärdering gjord av Vattenfall från 2016 angående möjligheten till fortsatt drift av Ringhals 1 och 2 är belysande. Ringhals 1 och 2 klarade med låga investeringar en fortsatt drift med både 50 och 60 år. Nota bene!!!

Klicka på bilden nedan för läsbar storlek.

 

EN BRA SAMLAD GENOMGÅNG AV DE FALSKA PREMISSER SOM LÅG BAKOM STÄNGNINGEN AV RINGHALS I OCH 2 BESKRIVS I DI-ARTIKELN I LÄNKEN NEDAN. LÄS DEN!

https://www.di.se/debatt/har-ar-forutsattningarna-for-fortsatt-drift-av-ringhals/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: