VILKA ÄR ANSVARIGA FÖR SABOTAGET MOT NORDSTREAM 1 OCH 2?

Vilka stater tjänar politiskt och ekonomiskt på att Nordstream 1 och 2 förstörts, eventuellt permanent? Vilka geo-poliska krafter kan vara ansvariga? Var hamnar man med rådet: Follow the money!

Källor, bland annat från säkerhetstjänsten Bundesdienst, till tyska Tagesspiegel hävdar att de skadade rören kan vara förstörda för alltid. ”Hålen som explosionerna har orsakat verkar vara så stora att de kanske inte kan repareras”. Om de inte snabbt tätas kommer saltvattnet som flödar in i dem att orsaka grav korrosion.

Talespersoner och experter till den tyska regeringen är övertygade om att sprängningarna har genomförts av en statlig aktör! Bara statliga aktörer har förmåga och kapacitet att genomföra denna typ av attentatenligt tysk uppfattning. Motivet/motiven är dock oklara. 

Jag delar båda dessa bedömningar. Ledningarna är sannolikt permanent förstörda och det är en eller flera statliga aktörer som är ansvariga

Misstänkt nr 1

Misstankarna om vem som är ansvarig för sabotaget riktas från flera håll mot Ryssland, men den ryska administrationen avfärdar misstankarna. Ukraina och flera allierade anklagar Ryssland för att ligga bakom attentaten och hävdar att den ryska ledningen vill förvärra Europas energikris och ”väcka panik före vintern”. I Ukrainas fall kan det handla om att peka finger åt annat håll än de verkligt skyldiga.

Kremls talesman Dmitrij Peskov avfärdar anklagelserna som ”förutsägbart dumma och absurda” och den ryska Åklagarmyndigheten kommer att utreda sabotaget som ett brottmål gällande internationell terrorism.

Jag är övertygad om att Ryssland i just denna fråga är sanningsenliga. De har inget att vinna bara att förlora. Att Ukraina och Zelenski som megafoner för Biden och CIA pekar på Ryssland bidrar bara till att öka misstanken att Biden-administration via CIA är de ansvariga för attentatet.

Det är osannolikt att rysk underrättelsetjänst på president Vladimir Putins order sprängt ledningarna Nordstream 1 och 2.  Ann Linde pekar snabbt och inlärt österut. En rysk sprängning av ledningarna vore en kapitalförstöring av Guds nåde. Ryska intressen äger och kontrollerar redan gaskranarna så varför spränga ledningarna och förstöra dem permanent? Ologiskt, to say the least! Ryssland skulle dessutom med sprängda ledningar ha avhänt sig möjligheten till politisk utpressning mot Tyskland och Europa. De satt tidigare med trumf på hand som nu är borta. I varje framtida förhandling om leveranser och priser kunde Ryssland besluta om: Gas på eller gas av eller gas delvis strypt! 

Dessutom, dessutom förvärras den ryska ekonomin av Vladimir Putins generella mobilisering som är en ”stor smäll” för rysk ekonomi, enligt finansprofessorn vid Madrids IE Business School Maxim Mironov.  ”Och det händer samtidigt som olje- och gasvinster börjar sina”.  Det gör det mindre sannolikt med en rysk sabotageattack emot egna Nordstream ledningarna.

Bonnier/Woldarskis organ DN hyser tvivel.

”Vem tjänar på att sabotera gasledningarna?”
”Det är inte självklart att Kreml har intresse av att förstöra sitt favoritprojekt”.  

Så mycket för fingrar som pekar österut typ Ann Linde, Anders Lindberg, AB. 

Misstänkt nr 2

Tyskland står redan innan sprängningarna inför stora aktuella och framtida energiproblem med nerstängd kärnkraft, kolkraft och utebliven rysk gas. De är öppna för utpressning från USA som redan idag har Tyskland helt och hållet ”by the balls”. De är osannolika som ansvariga aktörer för detta sabotage.

Misstänkt nr 3

Ukraina kan möjligen misstänkas för sprängningarna med hänvisning till att gas i framtiden alternativt skulle kunna levereras via Ukrainas gasledningar. Eller, så är sprängningarna av gasledningarna ett sätt för Zelinski och Ukrainas regim att för framtiden störa och förstöra Rysslands möjligheter till gasexport och gasinkomster. Hämndaktion är ett inte helt osannolikt motiv. Man kan spekulera i om Zelinski och Ukrainas statliga organ verkligen har politiskt mandat att agera på egen hand utan USA:s godkännande. President Zelinski och Ukrainas administration är styrda och beroende av USA, CIA och Biden familjen med Joe och Hunter Biden i spetsen. 

Misstänk nr 4

Joe Bidens seger i presidentvalet medförde ett upptrappat gaskrig. President Joe Biden är en hårdare motståndare till de ryska gasledningarna i Östersjön än t.o.m. tidigare presidenten Donald J Trump som kritiserade och varnade Angela Merkel för att göra sig beroende av rysk gas. USA vill att Europa köper amerikansk gas i stället. Det garanterar de sprängda gasledningarna med kommande brister och med gasleveranser från USA till stigande priser. 

 Joe Biden uttalade på en presskonferens i februari i år och det öppna hot:

Pres. Biden: ”If Russia invades…then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it.” 

Reporter: ”But how will you do that, exactly, since…the project is in Germany’s control?” 

Biden: ”I promise you, we will be able to do that.

Även andra officiella representanter för den amerikanska administrationen under president Joe Biden har uttalat liknade hot.

Frågan är vidare om de amerikanska underrättelseorganens varningar till Europa om kommande sabotage emot Nordstream ledningarna flera veckor innan gör USA mindre eller mer misstänkta? Svaret är inte självklart om man tänker efter en stund. Det kan vara en false slag operation. Sådana har skett flera gånger under de senaste decennierna från USA:s sida med presidenterna Bush, Clinton och Obama.

Biden vill ha bort rysk gas för att USA skall leverera gas istället. Det innebär ett än starkare grepp över Tyskland som idag politiskt och delvis ekonomiskt är att betrakta som en vasallstat till USA. USA:s geo-politiska strategi är att göra Europa svagare och mer lyhörda för signaler från den amerikansk administrationen. Den strategin har blivit alltmer tydlig i ett par decennier. 

EU och USA är överens om ett nytt samarbete för att minska beroendet av rysk gas. USA:s president Joe Biden säger att det handlar om upp 15 miljarder kubikmeter flytande naturgas till Europa i år. Det gör dock inte Europa oberoende av rysk gas, det är mer är en dellösning, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

USA kommer att införa ett importförbud för rysk olja, naturgas och andra energikällor enligt president Joe Bidens uttalande på en pressträff häromdagen.”Kan ta steget när andra inte kan”. Beslutet skall enligt vissa källor ha tagits i samråd med allierade i Europa medan andra påpekar att USA ensidigt tagit detta beslut utan samråd med Europa. 

Reuters skriver att USA fram till nu har undvikit att införa sanktioner direkt mot rysk gas och olja då en sådan åtgärd riskerar att leda till ännu högre energipriser vilket skulle innebära att amerikanska företag får mer betalt för sina leveranser till Europa. Exakt samma inverkan på de långsiktiga marknadspriserna har sprängningen av Nordstream ledningarna.  De stora energibolagen tjänar än mer pengar på europeiska konsumenters och företags bekostnad.

Bloombergs skriver:

“The U.S. and the U.K. will impose a ban on imports of Russian energy Tuesday without the participation of European allies, according to people familiar with the matter. (OBS!)

The U.S. ban will include Russian oil, liquefied natural gas and coal, according to two people, who spoke on condition of anonymity. The decision was made in consultation with European allies, who rely more heavily than the U.S. on Russian energy, another person said”.  

Misstänkt nr 5

Min tes med den information som finns idag, är att sprängningarna av Nordstream ledningarna är en joint-operation av Israel genom Mossad och USA genomförd av CIA.  Israels judiska lobby i USA sitter på ett stort antal ministrar i Bidens kabinett och judiska organisationer i kongressen samt inte minst finansiellt mycket starka lobbyorganisationer som Jewish League. De utövar stor påverkan, för att inte använda ordet dominans, över kongressen och den amerikanska geo-poltiken. Man måste också vara medveten om att underrättelseorganisationerna i USA idag är infiltrerade på ledningsnivåer av demokrater införda av Clintonfamiljen och Barack Obama.

Israels uttalade beredskap att exportera gas till Europa presenterades i april i år, fem månader före sprängningen. Både Grekland, Cypern, Egypten, Turkiet och Kurdistan planeras ingå i gasleveranserna till Europa. Sprängningarna av Nordstream ledningarna garanterar ett långsiktigt behov av import av gas, dvs säkerställer att stora investeringar i gasledningar och nödvändig infrastruktur för export också kommer att betala sig. Skapa långsiktig brist och tjäna pengar på bristen.

Jerusalem Post skriver: “The European energy market is facing a substantial shortage following the Russia crisis,” Elharrar said. “Israel sees an opportunity and will take full advantage of it.”

Israel is preparing to step into the gap in Europe’s energy market left by sanctions on Russian natural gas as soon as this summer, according to Energy Minister Karin Elharrar.

Russia provides Europe with about 40% of its natural gas consumption per year – more than 150 billion cubic meters (BCM). Israel cannot entirely take Russia’s place, but eastern Mediterranean states can provide about 20 BCM annually, most of which would come from Israel. The US promised Europe 15-20 BCM of liquefied natural gas (LNG) following the Russia sanctions, and Qatar is expected to export 20-30 BCM to Europe.

“The question is what is the quickest and most cost-efficient method, and what is most beneficial to all those involved,” said the source. Elharrar and EU Commissioner for Energy Kadri Simson established a working group on energy, which Egypt will be joining as well. The working plan, based on an agreement between Elharrar and her Egyptian counterpart that has yet to be finalized, is for Israeli natural gas to go through Egypt’s plant for liquefaction and then exported to Europe.

One of those options is the long-discussed EastMed Pipeline, from Israel through Cyprus and Greece. The countries have signed agreements to advance the pipeline but have had trouble getting investments into a project that has been estimated to cost $6 billion. Lapid discussed the matter with his Greek and Cypriot counterparts in Athens last week, and Elharrar plans to meet with the countries’ energy ministers in Jerusalem this week.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan has also expressed an interest in cooperating with Israel on natural gas, as part of the slowly warming ties between Ankara and Jerusalem, but no actual progress has been made on that front.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: