NATIONAL INTELLIGENCE AND ECONOMIC GROWTH. A BAYESIAN UPPDATE

IQ OCH EKONOMISK TILLVÄXT ÄR EN FRÅGA SOM NATIONALEKONOMER BLUNDAT FÖR I HUNDRA ÅR. NU KOMMER FORSKNINGSRAPPORTERNA SOM ENTYDIGT VISAR PÅ SAMBANDET.

Efter Lynn/Vanhanens banbrytande arbete från 2002 om sambandet mellan nationellt genomsnittligt IQ och ekonomisk tillväxt har allt fler forskare arbetat med statistiken och ytterligare belagt och bekräftat sambandet. Nu kommer en dansk och en britt ut med en ny och än mer grundforskad bok i ämnet. Deras sammanfattning är ovedersäglig: ”national IQ to be the ”best predictor” of economic growth, with a higher average coefficient and average posterior inclusion probability than all other tested variables”. 67 andra variabler har testkörts. IQ ger den största/högsta förklaringspotentialen!

Deras resultat bidrar till att förklara kausalt Afrikas relativa efterblivenhet. Den har inget med kolonialism att göra. Tvärtom de afrikanska länder som varit koloniserade är de som är mest utvecklade med ex infrastruktur (det visade Niall Ferguson för flera decennier sedan). Afrikaner har i genomsitt i själva verket flera standardavvikelser lägre IQ vilket förklarar den lägre tillväxten. Somalier har som exempel en genomsnittlig IQ på 70. Det finns afrikanska länder med än lägre genomsnittlig IQ. Det är denna globala begåvningsreserv vi importerar en massa till Sverige. For what reason? Sverige ligger genomsnittligt numera på strax under IQ 100 men tyvärr fortsatt sjunkande. Förklaringen kan var och en själv räkna ut.

Kan man tänka sig ett universitet i Sverige som bedriver denna forskning. NEJ! Här härskar en vänsterideologi med feminism, mångkultur, hbtqi och annan ideologisk sörja som inte klarar att undersöka verkligt viktiga frågor. Sådan forskning görs däremot i England, USA, Finland och Danmark. I Sverige blundar man för verkligheten också på universiteten.

Summary

Since Lynn and Vanhanen’s book IQ and the Wealth of Nations (2002), many publications have evidenced a relationship between national IQ and national prosperity. The strongest statistical case for this lies in Jones and Schneider’s (2006) use of Bayesian model averaging to run thousands of regressions on GDP growth (1960-1996), using different combinations of explanatory variables. This generated a weighted average over many regressions to create estimates robust to the problem of model uncertainty. We replicate and extend Jones and Schneider’s work with many new robustness tests, including new variables, different time periods, different priors and different estimates of average national intelligence. We find national IQ to be the ”best predictor” of economic growth, with a higher average coefficient and average posterior inclusion probability than all other tested variables (over 67) in every test run.Our best estimates find a one point increase in IQ is associated with a 7.8% increase in GDP per capita, above Jones and Schneider’s estimate of 6.1%.

Länk till den 80 sidiga rapporten.

https://www.researchgate.net/publication/363583751_National_Intelligence_and_Economic_Growth_A_Bayesian_Update

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: