JIMMIE ÅKESSON OCH FRÅGAN OM ETNICITET OCH NATIONALISM

Jimmie Åkesson riktade kritik mot den politiska vilden från Kurdistan Amineh Kakabaveh. För vadå? För att hon som kommunist, etnisk kurd och peshmerga-terrorist röstar på Magdalena Andersson som statsminister? Hon är inte värd att uppmärksamma och öda politiskt krut på. Hon är en politisk stolle i Sveriges riksdag.

I någon slags reträtt inför kritiken mot att Jimmie Åkesson talat om ”kurdisk etnicitet” hävdar Han att etniska kurder i tre länder Iran, Irak och Syrien har rätt till ett ”eget land”. Jimmie Åkesson hänför det till att han är nationalist och därför hävdar att alla, som i detta fallet kurderna, har rätt till ett eget land.

Nej! No! Non! Nein! Etniska minoriteter har INTE automatiskt rätt att bryta sig ur fasta nationer och statsbildningar och bilda egna nationer. Det kan möjligen finnas något enstaka undantag men inte generellt. Kurderna i de tre nämnda länderna kan inte av etniska skäl och nationalistiska skäl ha rätt att bryta sönder fungerande nationer och statsbildningar och bilda en egen nation och stat Kurdistan.

Det hela blir desto mer förvånande som Jimmie Åkesson och SD utesluter svenska nationalister, som argumenterar för att Sverige är och skall vara ett land primärt för etniska svenskar och inte för muslimska migranter från Mellanöstern och Nord-afrika.

Jimmie Åkesson SD talar om etnicitet och nationalism utan att tydligt ha klargjort vad nationalist betyder. Han förefaller blanda samman etnicitet, etniska grupper och att de har någon form av förment rätt till egen statsbildning/nation som utbrytning ur en fungerande nation och stat. Etniska minoriteter finns i alla länder. Vart för de om var och en av dessa minoriteter börjar kräva eget territorium, egen statsbildning och nation? Kaos och oreda för att uttrycka det försiktigt.

Varje minoritet – etnisk eller annat slag – i ett land som önskar bryta sig ur har självfallet inte rätt till det. En variant av detta kan vara de spanska katalanerna och regionen Katalonien som varken har eller bör ha rätt att bryta sig ur Spanien och bilda ”eget”. Jag stödjer regeringens i Madrid agerande fullt ut, inklusive fängslande av de aktivistiska utbrytarledarna. Utbrytarfraktionen har möjligen rätt att hävda och argumentera för sin uppfattningen i ett fritt land men det har inte och bör inte ha rätt att agera aktivistiskt och politiskt för en sönderbrytning av statsbildningen/ nationen Spanien. Då skall de dömas för landsförräderi.

I Sverige, Norge och Finland har vi en statsjuridiskt märklig institutionen ”Sametinget”. Den kommer ur ett obehagligt politiskt knäfall för samisk etnicitet och förmenta ”egen intressen” i de tre länderna. Det innebär att samerna tillåts ha ett eget gemensamt parlament kallad just ”Sametinget” kan utifrån propositioner och diskussioner fatta politiska beslut. Ledamöter till tinget väljs efter valkampanjer med politiska partier och ett politiskt val. Helt vid sidan av riksdagsordning, regringsform och övriga grundlagar. Det är märkligt att det tillåtits och att det kan fortgå. Den institutionen borde läggas ner av rena grundlagsskäl. ”Sametinget” är ett hot emot Sveriges nationella intressen vilket också visas av den politiska agendan med aktivismen emot varje brytning av mineraler av nationellt intresse, eller för att etniska svenskar inte kan fiska och jaga i vissa – omfattande – delar av Sverige samt generellt näringsförbud – det enda förekommande – att bedriva renskötsel med undantag för ett fåtal familjer.

Det anförda är de yttersta konsekvenserna av vad Jimmie Åkesson säger med sitt inlägg om en kurdisk nation Hans uppfattning är uppenbarligen inte helt genomtänkt. Kurderna har INTE rätt att bryta sönder vare sig Iran, Irak eller Syrien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: