BESÖK STRÖMSHOLM OCH VÄSTMANLANDS VACKRA BAROCKSLOTT.

Strömsholms barockslott

Västmanlands vackraste pärla, för att inte säga diamant, är Strömholms barockslott. Beläget naturskönt längs Kolbäcksån i Kolbäcks socken, Hallstahammars kommun. Slottet ägs och förvaltas idag av svenska staten.

Ett besök rekommenderas

En stark rekommendation är att besöka slottet – öppettider anges på hemsidan. Vandra i parken som omsluter slottet. Stanna till och beundra välklippta häckar och snörräta rader av perfekt klippta buskar. Vallgravarna utgörs naturligt av Kolbäcksån som omsluter slottet på alla sidor. En magnifik anblick utgör helheten, slottet, parkanläggningen och det forsande vattnet.

Historia

Redan under medeltid fanns en befäst gård som då hette Mölntorp. Gustav Vasa lät på 1550-talet uppföra en kraftig stenborg – sannolikt en typisk vasaborg – på ön i den nedre delen av Kolbäcksån (vilken bildar en naturlig vallgrav). Därmed var grunden lagd till det som idag är Strömsholms slott. Borgen blev änkesäte för drottning Katarina liksom även för drottning Maria Eleonora.

Drottning Hedvig Eleonora fick senare borgen i morgongåva av den store vasakungen Karl X Gustav. Hon lät bygga om den gamla borgen till ett barockslott 1669.

Karl X Gustav är kungen som under Andra kriget mot Danmark med en hel armé tågade över Bälten under det som kallats ”den lilla istiden”.

Ritningarna till Strömsholm gjordes av Nicodemus Tessin d.ä. Slottet stod helt färdigt år 1681. Det är det slott vi kan se idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: