Publicerad 30 maj 2019 kl 00.08 på Fria Tider
INRIKES. Sverige har tagit emot flest lågutbildade invandrare av alla nordiska länder och har också störst sysselsättningsglapp mellan infödda och invandrare, visar en ny studie enligt Ekot.
Invandringen skulle ge Sverige en ”superekonomi” hette det för några år sedan. Så har det dock inte blivit.
Enligt en ny forskningsstudie har Sverige tagit emot flest utomeuropeiska invandrare och även flest lågutbildade invandrare jämfört med övriga nordiska länder.
Det gör att sysselsättningsglappet mellan svenskar och invandrare också är störst här. Bland svenskar är arbetslösheten extremt låg, medan den är skyhög hos utomeuropeiska invandrare.
Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes födda och invandrare har dock varit ungefär lika stor ända sedan början på 1990-talet, något nationalekonomen Tino Sanandaji belyst i sina föreläsningar. Att invandringen är ett totalt misslyckande har alltså varit känt länge.
Enligt rapportförfattaren Lars Calmfors är ett grundproblem att Sverige haft mycket större invandring än de övriga länderna.
För att råda bot på sysselsättningsglappet vill arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) se fler statligt subventionerade jobb, vilket enligt henne är den mest effektiva lösningen.
– Andra länder är snabbar än vi på att få ut de nyanlända i arbete och därför har mitt fokus de senaste åren varit just detta att öka tempot. Vi borde lyckas bättre med utrikes födda, säger hon till Studio Ett.
Kommentera