SMHI I KLIMATALARMISTERNAS TJÄNST.

Medeltemperaturen har enligt SMHI ökat med 1,7 °C i Sverige sedan genomsnittet perioden 1861-1890. En period som av SMHI döpts till ”förindustriell tid”. Jag är övertygad om att den siffran är korrekt. Det som är tveksamt är alltid vilken bas man väljer. Vi som sysslat med statistiska serier vetenskapligt vet att samma tidsserie kan visa en ökning såväl som en minskning beroende av vilken bas man väljer.

Om man istället valt att ”lilla istiden” i Sverige (1600-talet, Karl X Gustaf tågade med en armé över Stora Bält som var tillfruset) så hade ökningen sannolikt legat betydligt högre kanske på 5°C eller mer. Om man valt bronsåldern då vi hade ett medelhavsklimat så hade vi haft en kraftig sänkning av medeltemperaturen på gissningsvis mer än 5°C. Dessa två nämnda för att markera att var man lägger tidsseriens bas påverkar kurvans lutning och riktning. Det finns flera andra intressanta tidpunkter att utgå ifrån men det räcker med två för att illustrera min tes.

Valet av ”förindustriell tid” är ett politiskt betingat val för att stämma in i alarmisternas kör om att klimatförändringarna ”global warming” är inducerad av mänsklig aktivitet.

Om vi väljer de baser för tidsserier över temperaturförändringar jag nämner så får vi helt andra slutresultat och därmed också orsaker och förklaringar, nämligen att klimatet varierar över tid i långa vågor förorsakade av helt andra faktorer än mänsklig aktivitet.

Nu väntar vi bara på att statstelevisionen ikväll kör detta budskap från SMHI som ovedersägliga bevis för ”man made global warming” och utan några kritiska reflektioner.

Så dras valserna i det svenska samhället!

Ett svar to “SMHI I KLIMATALARMISTERNAS TJÄNST.”

  1. Lars Tyskling Says:

    Ja, tyvärr saknas helt kritisk rapportering, det som vi fick lära oss på journalisthögskolan. Journalisterna ingår snarare i en doakör till makten. Det är mycket sorgligt och för mig närmast obegripligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: