TAGE LINDBOM – OMLÄSNINGEN!

När nationellt konservativa idéer i den svenska kontexten vinner allt större anslutning finns anledning att påminna om döde Tage Lindbom.

Tage Lindbom var länge socialist och kulturradikal och mellan 1938 – 1965 chef för Arbetarrörelsens arkiv. Efter en grundläggande ideologisk omprövning inledde han med ”Sancho Panzas väderkvarnar” 1962 det mest genomtänkta och lärda konservativa skriftställarskapet på svenska i modern tid.

Tage Lindbom hade en unik position i svensk idéhistoria och idédebatt. Under decennier diskuterade han konsekvenserna av värdenihilism och materialism i våra samhällen och ekonomier.

Från början av 1960-talet och fram till 1990-talet publicerade Tage Lindbom ett tjugotal volymer med kritik och analys av vart Sverige var på väg! Tidigt såg han sprickorna i muren, i likhet med författaren Lars Gustafsson som skrev en romanserie med just det samlande namnet.

När jag tittar upp mot hyllorna till höger om mig står 19 volymer streckade och kommenterade, samt den vänbok som skrevs 1999 till Tage Lindboms 90-årsdag.

Viktiga att läsa idag, för att endast nämna två, är ”Konservatismen i vår tid” liksom ”Västerlandets framväxt och kris.” Den sistnämnda har flera likheter med den diskurs som förs på lärda konferenser, som finns tillgängliga på Youtube, av intellektuella i USA och UK kring krisen i den västerländska civilisationen.

Tage Lindbom dog i september 2001, 92 år gammal. Hans böcker finns på antikvariat och bibliotek! Låna och läs!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tage_Lindbom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: