PUBLIC SERVICE!

De svenska s.k. public serviceföretagen utgörs av TV-kanalerna via SVT samt radiokanalerna via SR. Begreppet public service är ursprungligen hämtat från BBC. Den svenska tolkningen av public service är dock en helt egen tolkning. SVT och SR avviker från BBC i flera avseenden. BBC som public service har kommersiella kanaler som ITV, Channel 4 och Channel 5.

Om man har en TV i England men använder den för andra ändamål än mottagning av TV-sändningar betalar man inte licensavgift. Om man inte har TV så betalar man inte licensavgift!

I Sverige måste man betala licensavgift vare sig man har TV eller inte. Den som försökt undvika licensavgiften med att påpeka att man inte har TV vet att det är näst intill omöjligt. Om man gör sig av med TV:n måste man ändock betala licensavgift. Man skulle ju kunna titta på TV via datorn. Det går i Sverige i praktiken inte att undvika att betala licensavgift. Den är i grunden obligatorisk! De som inte längre tittar på SVT eller lyssnar på SR betalar ändock avgift för ett innehåll som de inte är intresserade av.

Nu diskuteras att skattefinansiera SVT och SR. Det vore att gå ”from bad to worse”. Då kan vi verkligen tala om ”statstelevision” och ”statsradio”! Unheard of i den civiliserade västerländska världen. Gamla DDR (Deutsche Demokratische Republik?!), gemenligen kallat Östtyskland, dyker upp som en politikernas oavsiktliga förebild!

Det enda demokratiska och rimliga vore att förvandla public service som helhet till en reklamfri betalkanal. De som önskar ta del av SVT/SR:s innehåll betalar för det. De som inte är intresserade betalar inte kostnaderna för en verksamhet vars innehåll de finner ointressant! De har då helt enkelt inte tillgång till kanalerna!

Betalkanal-systemet skulle också visa den verkliga betalviljan (i ekonomtermer den reella efterfrågan), dvs intresset av att finansiera och ta del av SVT och SR! Sannolikt betydligt färre än idag. Idag är public service helt utbudsstyrt och opåverkat av någon reell efterfrågan. Jag önskar en efterfrågestyrd verksamhet. Det vore sunt och riktigt! Som på alla andra marknader! Varför skall public service vara skyddat från reell konkurrens och efterfrågestyrning?

En vinst med betalkanalsystemet är att resurserna krymper för SVT och SR och att företagen tvingas rationalisera och krympa sin idag övertunga verksamhet och anpassa sig till efterfrågan. Det skulle med stor sannolikhet innebära att företagen måste göra sig av med de vänster-/miljöpartiska journalister (ca 75 procent enligt undersökningar) och administratörer som är anställda på företagen!

Den vänster som när Janne Josephsson ville granska Vänsterpartiets sovjetkommunistiska bindningar sade till honom på UG:s redaktion: ”Inte skall vi väl granska vårt parti”!

Varpå Janne Josephsson genmälde: ”Vadå, vårt parti, har vi ett parti?”

(Intervjun finns på Youtube!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: