FINANSIERING AV DEN POLITISKA PARTIELITEN I SVERIGE.

Regeringsformens (RF) första paragraf lyder: ”All makt utgår från folket.” Ja, så borde det vara och så är det i teorin enligt RF. Men, är det också så i praktiken? I mina cyniska stunder, när jag grubblar över hur Sverige styrs, så blir jag allt mer tvivlande!

Några fakta på vägen i ditt eget grubblande!

Antalet svenskar som är engagerade och medlemmar i ett politiskt parti blir allt färre. Antalet halveras och halveras igen! Idag är ca 3 procent av svenskarna medlemmar i ett politiskt parti! Hur finansierar partierna sin verksamhet med så få medlemmar och parallellt stora utgifter för partiadministration, politiska ombudsmän, mötesverksamhet, valkampanjer etc?

Som man brukar vidare säga, när man söker orsaker bakom ett problem: Follow the money!

Om vi nu gör det i denna fråga, vad får vi då? Jo, medlemsintäkterna för de politiska partierna svarar för endast 2 (två) procent av de samlade intäkterna. Partieliterna är alltså inte beroende ens av sina egna partimedlemmar!

Huvuddelen av finansieringen är det statliga partistödet! Sammantaget uppgår detta partistöd till närmare 5 (fem) miljarder kronor som vi som skattebetalare står för!!!

Hur har det stödet kommit till? Surprise, surprise! Det har eliterna i partierna själva beslutat om i riksdagen! Det beslutar också i riksdagen löpande om att höja partistödet när de anser att så behövs!

Hur sätts lönerna för partieliterna i regering och riksdag? Återigen! Surprise, surprise! Av två myndigheter som lyder under riksdagen dvs under partieliterna själva!

Partieliterna har inte bara fjärmat sig allt mer från det svenska folket, de har också frigjort sig från partimedlemmarna i de partier de företräder och representerar!

Dock! ”All makt utgår från folket!” I varje fall delvis, vart fjärde år då vi har en kartell av partier att välja mellan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: