HISTORISKT FREDSBESKED FRÅN DEN KOREANSKA HALVÖN!

Natten till lördag svensk tid bekräftade nordkoreanska medier att fredssamtalen mellan Nordkorea och Sydkorea kommer att arbeta för total kärnvapennedrustning. Det hör inte till vanligheterna att nordkoreanska medier nämner ordet kärnvapennedrustning.

”Nord- och Sydkorea har ett gemensamt mål: en kärnvapenfri Koreahalvö. Det når vi genom total kärnvapennedrustning”, rapporterar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA, enligt sydkoreanska Yonhap.

KONSKVENSERNA AV FREDSSAMTALEN MELLAN NORD- OCH SYDKOREA?

HOPP OM FRED OCH KÄRNVAPENNEDRUSTNING I OMRÅDET?

Världens ser nu början på en möjlig avspänning efter det kärnvapenskrammel som pågått under en längre tid mellan Kim Jong Uns Nordkorea och Donald J Trumps USA. Det är också för oss i Sverige välgörande och mycket hoppfullt. DIPLOMATIN som alltid är vägen ur konflikter ser nu ut att segra i konflikten Nordkorea, USA och Sydkorea. Kim Jong Un och Donald J Trump rapporteras vidare skall träffas till ett toppmöte före sommaren! Det är äntligen rätt väg!

VAD GÖR NU VAPENLOBBYN OCH DERAS UPPDRAGSGIVARE BLAND DE HISTORISKT REGERANDE AMERIKANSKA FINANSOLIGARKERNA?

En annan intressant och oroande (för vad de skall ta sig till med) konsekvens är att stora vapenföretag i USA nu förlorar i värde på börsen.

Vid New York-börsens öppnande låg Lockheeds aktie på 330 dollar. Den föll sedan och ligger nu på 322 dollar, en minskning på 2,52 procent. Lockheed är världens största leverantör till försvarsmakter och tillverkar bland annat robotar, stridsflygplan och ammunition.

Andra stora leverantörer till arméer (i USA och många andra länder) fick också se sina aktier dyka. Northrop Grumman med 3,4 procent, General Dynamic med 3,8 procent och Raytheon med 3,6 procent. Den ansedda affärstidningen Fortune, kopplar raset till fredssamtalen i Korea.

PROVOKATIONER FRÅN MILITÄREN?

Det japanska public-servicebolaget NHK rapporterar att amerikanska, kanadensiska, australiska och brittiska armén från Japan kommer att börja övervaka sjöfart till och från Nordkorea.

Källor i den japanska armén berättar att det kanadensiska och australiska flygvapnet ska patrullera från den amerikanska flygbasen Kadena på Okinawa i södra Japan. Den amerikanska militären samt en brittisk fregatt kommer delta i övervakningen.

Efter Nordkoreas kärnvapenutveckling har hårda sanktioner införts mot landet. Enligt FN kringgås sanktionerna genom sjötransporter till och från Nordkorea.

ÄR DET INTE LÄGE ATT INFÖRA FÖRSIKTIGA LÄTTNADER I BLOCKADEN SOM EN GOODWILL SIGNAL SNARARE ÄN ATT TRAPPA UPP SANKTIONERNA?

6 svar to “HISTORISKT FREDSBESKED FRÅN DEN KOREANSKA HALVÖN!”

 1. Jan Östman Says:

  Har vi hittills sett något mer substansiellt än de koreanska ledarna gå hand i hand som ett välsignat samkönat par? Fattas bara att de viftar med ett papper med budskapet om ”Peace in our time”
  Faran för naivitet här är monumental.
  Janne

 2. lennart waara Says:

  På denna punkt är vi inte överens! Jag tillhör dem som hyllar diplomati före vapenskrammel! Om man inte ser skillnaderna, mellan USAs tidigare vapen och kärnvapenhot och Nordkoreas ballistiska test inklusive kärnvapenprovsprängningar och att man idag faktiskt talar med varandra, så förstår jag ingenting! Visst avtalen är inte klara och underskrivna men man möts i formella diplomatiska samtal med varandra, man har en uttalad avsikt att komma fram till ett fredsavtal, man har en uttalad avsikt att göra Koreahalvön kärnvapenfri! Från båda sidor! Vi får se hur långt man når i detta arbete! Det återstår! Men diplomatiska samtal med den inriktning som beskrivs från båda sidor (OBS!) måste av världen inkl Sverige hyllas som steg i rätt riktning. Den från officiella håll på båda sidor deklarerade planeringen att Kim Jong Un och Donald J Trump personligen skall träffas före sommaren är också hoppingivande! Vad man kommer fram till vet vi inte idag! Men återigen, de diplomatiska samtalen mellan toppledarna är bra och rätt väg. Enkelt – tror jag – inte att det blir!

  Det som oroar mig är vapenlobbyn och dess uppdragsgivare i den regerande finansoligarkin i USA och vad de skall ta sig till med. De har alltid historiskt deltagit på båda sidor i krigen och tjänat pengar alldeles oavsett utfall och förlopp!

  Parallellen till Chamberlain och Munchen 1938 för helt fel. Inte minst för att jag har uppfattningen att samtliga tre parter faktiskt är besjälade av att nå resultat! Så var det inte 1938 då Hitler lurade brallorna av den godtrogne Chamberlain!

 3. Jan Östman Says:

  Hoppas du har rätt, Lennart. Men vad har fått Mordkorea att så plötsligt ändra inställning, efter åratal av ansträngningar att skaffa sig dessa vapen. Vapen vilka sannolikt är det starkaste argumentet för att förhindra att andra stater försöker andra statsskicket i norr.
  Om du vore Den Store Ledaren – hur skulle du agera; visa klorna eller krypa till kastration?
  Janne

 4. lennart waara Says:

  Det finns flera svar på din fråga. En första handlar naturligtvis om nationellt självbestämmande. Nordkorea – hur illa vi än tycker om regimen som svårt förtrycker det egna folket – så menar jag att de har rätt att själva bestämma sin väg. Ett folks befrielse måste alltid vara dess eget verk! vapnen har garanterat att Nordkorea inte blir invaderat! När väl den garantin finns så börjar man förhandla. Glöm inte att det nordkoreanska vapenskramlet kostat enorma resurser för det fattiga landet. De vill nog fred på allvar nu! Från geo-poltiskt horisont så har president Donald Trumps hårda retorik och vapenskrammel sannolikt också bidragit till att Nord- och Sydkorea nu förhandlar och att det i förlängning därav också blir diplomatiska förhandlingar mellan Nordkorea och USA! Så visst är det en gammal sanning att krig är diplomati med förlängda medel. jag är inte naiv i det avseendet. Jag hoppas dock alltid på lite mer diplomati än krig! Därför är jag också mycket nöjd med att Putin och Trump skall träffas i Moskva eller i Washington!

 5. Jan Östman Says:

  ”De vill nog ha fred på allvar nu”. Vilka då? Det fattiga folket eller det förmodligen mest privilegierade skiktet i diktaturen, dvs militären?
  Du noterar den motsättning som kan finnas mellan USAs politiska skikt och det i landet verksamma och mycket inflytelserika militärindustriella komplexet, men förefaller blind inför samma motsättning i Nordkorea. Varför skulle militären vara intresserad av en process som i mycket delegitimerar deras nuvarande status?
  Omtanke om det gräsätande folket?
  Janne

 6. lennart waara Says:

  Fred o kärnvapennedrustning i Nordkorea är nog till fördel också för folket! Kanske hjälp från väst och mindre resurser till militären kan ge det plågade nordkoreanska folket lite lättnader. Men visst, det är ett litet välmående skikt som bestämmer i Nordkorea liksom i USA! Jag kan ändock inte komma ifrån att kärnvapenskramlet kändes oroande och att avspänning är bra för Sverige. Det är grunden för mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: