POLITISK KORREKTHET SOM IDEOLOGI OCH DESS RÖTTER.

Jag har satt samman en liten ”reader” kring political correctness/politisk korrekthet. Den kan ses som ett förslag för att öka förståelsen och analysen bakom PK. Genom anförd litteratur tränger vi in i bakgrunden och utvecklingen av PK. Dessa böcker betyder också en säker vaccination från PK ideologin. Rötterna spåras framför allt till neo-marxister som Jean Paul Sartre och Michel Foucault vars tänkande sedan absorberades och övertogs av de franska postmodernisterna Jacques Lacan, Michael Althusser och Jacques Derrida.

Den politiska korrektheten dominerar idag vissa universitet framförallt inom samhällsvetenskaperna och humaniora. Den dominerar både de rikspolitiska och lokalpolitiska uppfattningarna och ”analyserna”. Den dominerar big media med DN i spetsen liksom också public service, SVT och SR. Tydligast synlig i samhällsrapporteringen och kulturrapporteringen.

En bok som ger en bred historisk beskrivning och analys av hur Sverige utvecklats och blivit det samhälle vi är idag inte minst vår starka statsindividualism är ”Är svensken människa?”. Författare är historikerna Henrik Berggren och prof. Lars Trägårdh. Bokens fullständiga titel är ”Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige.” Boken kom första gången 2006 och blev enormt uppmärksammad. År 2017 kom en reviderad och utökad upplaga.

Boken ger en bra grund i det svenska samhällets sociala och ideologiska strukturer innan vi griper oss an de filosofiska och teoretiska grunderna till PK ideologin.

En första ganska kort men mycket kraftfull analys av ”political correctness” ges med närmast aforistiska satser av Bruce G Charlton i boken ”Thought Prison. The Fundamental Nature of Political Correctness.” Boken ger en sammanfattande och varnande bild av vad PC står för och innehåller. En helt nödvändig grundbok enligt min uppfattning. Den är också ganska kort, 130 sidor.

En intellektuell filosofihistorisk analys – för att inte säga historielektion – ges av filosofen Stephen RC Hicks i boken ”Postmodernismens förklaring. Skepticism och socialism från Rousseau till Foucault.” Boken kom 2017 i en billig pocket. En mycket läsvärd, lärorik och trots allt lättläst bok i ämnet. Boken kompletterar på ett bra sätt Bruce G Charlton med ett historiskt utvecklingsperspektiv.

Slutligen vill jag rekommendera Roger Scrutons djupt filosofianalytiska bok ”Fools, Frauds and Firebrands. Thinkers of the New Left.” Samtliga betydande tänkare bakom PK ideologin presenteras. Deras idéer beskrivs objektivt och uttömmande innan de också djupanalyseras på sitt innehåll, struktur och tendenser. Följande författare granskas; Hobsbawm, Thompson, Galbraith, Dworkin, Sartre, Foucault, Habermas, Althusser, Lacan, Deleuze, Gramsci, Badou och Zizek. Boken är inte direkt lättläst men utgör ett vetenskapligt intellektuellt grundskott mot PK ideologin. Boken kom i paperback 2016.

Man kan sedan avsluta med en mer lättläst genomgång och beskrivning av hur det svenska PK-samhället fungerar. Läs Karl-Olov Arnstbergs bok ”PK-samhället” som kom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: