SANDVIKENS KOMMUN PÅ RUINENS BRANT?

Den minnesgode kanske kommer ihåg hur Sandvikens kommun i euforin över de omfattande migrant strömmarna för drygt tre år sedan hävdade att det här skulle bli en vinst för Sandvikens kommun.

Rubrikerna i tidningarna våren 2014 löd: ”Invandrare ger miljoner i kassan.” Aftonbladet. ”Ny rapport. Utrikesfödda en strålande affär för Sandviken.” Metro. ”Tjänar över en halv miljard på invandringen.” DN.

Den optimistiska kalkylen byggde på ett underlag gjort av PriceWaterhouse (PWC) som visade vinst för kommunen. PWC hade analyserat ”kostnaderna och vinsterna med invandringen i Sandviken.” Vad kommunen betalade för den rapporten vet jag inte men PWC är extremt dyra! Jag har inte läst rapporten och kan inte redogöra för de extremt felaktiga premisser och kalkyler PWC presterat. Verkligheten hinner dock ikapp också dyra konsultföretag!

Enligt SCB var sysselsättningsnivån i Sandviken 2012 (före massmigrationen) för utrikes födda 59 procent (bättre än riket som helhet) medan sysselsättningsnivån för inrikes födda är 81 procent (något lägre än riket). Till saken hör att break even mellan kostnader och skatteintäkter för utrikes födda går vid 72 procent (på riksnivå, sannolikt likartat för Sandviken).

Idag har man nyktrat till ordentligt i Sandvikens kommunala ledning (S) efter den faktamässiga fyllefesten. Är det inte detta som kallas fake news? Sandvikens kommun ser nu behov av kommunala skattehöjningar.

Idag är rubrikerna i tidningarna helt andra: ”Sandviken går mot jätteunderskott – det är en katastrof.” Aftonbladet. ”Skattehöjningar eller sparkrav väntar i Sandviken.” SVT.

En ny beställd konsultrapport konstaterar sakligt: ”Antingen måste skatten höjas med sex kronor. Eller så måste kommunen skära ner på andra utgifter med ungefär en procent per år varje år mellan nu och 2030.” OBS! Läs detta en gång till!

Kommunstyrelsens ordförande i Sandviken Peter Kärnström, S säger, ”staten måste hjälpa till.” Vad han menar är att hela det svenska skattekollektivet skall lösa ut Sandvikens kommande underskott!

Min uppfattning är att om den kommunala ledningen först sett detta som en vinst för kommunen och välkomnat strida strömmar av lågkompetenta muslimska migranter så får de väl stå sitt kast och lösa frågan på kommunal nivå.

De skattehöjningar som nu aviseras för Sandviken stämmer med de kommunala skattehöjningar jag prognoserade för kommunerna för mer än två år sedan! Jag skrev då att Sveriges kommuner kommande fem år skulle behöva höja kommunalskatten med upp emot fem kronor. För Sandvikens del tog det inte ens fem år och höjningen blir större! Detta har man kunnat se en längre tid om man velat göra sig omaket att granska kalkylerna!

 

PS.
I PWC rapporten från nov. 2017 finns inga direkta referenser till PWC rapporten från mars 2014.
 
Följande konstateras dock indirekt.
 
En högre förvärvsgrad för utrikesfödda är av vikt. Självfallet! Min kommentar!
 
Vidare att försörjningskvoten i Sandviken idag är 0,84 att jämföra med kvoten i riket som är 0,7 och att Sandvikens försörjningskvot förväntas öka till 0,93 år 2030. Samtidigt beräknas försörjningskvoten i riket öka till 0,82.
 
Försörjningskvoten definieras som kvoten mellan den icke ekonomiskt aktiva befolkningen och den ekonomiskt aktiva befolkningen. En högre kvot innebär således att färre skall försörja fler! Det innebär att massmigrationen medför att kvoten ökar för Sandviken och för riket som helhet.
DS

4 svar to “SANDVIKENS KOMMUN PÅ RUINENS BRANT?”

 1. Jan Östman Says:

  Det beräknade antalet migranter till Sverige mellan 2014 och 2018, enligt Migrationsverket är ca 500.000 och 600.000.
  Gott så, för utan ”traineejobb”, ”instegsjobb”, ”nystartsjobb”, ”snabbspår” och av-rationalisering av näringslivet genom s.k. enkla jobb stannar Sverige!
  Gott nytt valår!
  önskar Janne

 2. lennartwaara Says:

  Underbar ironi! Tyvärr funkar inte ironi i text! Jag har försökt och blivit tagen på allvar!

 3. Jan Östman Says:

  Det är lotten för den moderna tidens Kassandra!
  Janne

 4. lennartwaara Says:

  Man tackar! Den jämförelsen är smickrande! Här är det inte Trojas undergång som prognosernas utan svensk kultur och samhälle!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: