VEM ÄR VEM I SVENSKA AKADEMIEN – REVISITED

Mitt förtroende för Sara Danius växer för var minut som går medan förtroendet för Svenska Akademien bara sjunker från en redan låg nivå. Jag hoppas att Sara Danius tillsammans med den advokatbyrå som anlitats skall orka/lyckas rensa upp i träsket! Som det ser ut nu är hon (tillsammans med Kerstin Ekman och Lotta Lotass) de enda som klarar sig undan med den kulturella och personliga hedern i behåll!

Nu publicerar flera tunga media både namn och bild på den s.k. Kulturprofilen Jean Claude Arnault. T.o.m. Nationalencyklopedin uppdaterar J. C. Arnaults biografi i sin nätupplaga.

Interiörerna från den s.k. Kulturklubben i en källarlokal i Stockholm som J.C. Arnault och Katarina Frostensson Arnault drivit förskräcker. Inte bara tafsande på småflickor från J.C. Arnault utan också rena våldtäkter (enl. pågående polisanmälningar) och hot om att inte få del av Akademiens stipendier om de inte gick J.C. Arnault tillhanda bokstavligen eller oralt! Han hade dessutom den dåliga smaken att hota med sin hustru för att få igenom sina sexuella önskemål. ”Vet du inte vilken relation jag har till Akademien?”

Nepotismen, som lyser igenom allt mer, är väl nästa steg att djupgranska och analysera. Jag är övertygad om att det på detta område kommer betydligt mer information och fakta kommande veckor och månader! Alla som velat komma in i Svenska Akademin eller erhålla stipendier och bidrag har synts frekvent på Kulturklubben. Fem av de senast invalda har varit frekventa besökare på Kulturklubben innan inval! Det som smärtar mig är att min favoritpoet – trots tydligt vänsterperspektiv – Göran Sonnevi glassat runt på Kulturklubben tillsammans med en rad andra s.k. kulturpersonligheter!

Flera centrala kulturpersonligheter är nära vänner med J.C. Arnault; poeten Stig Larsson som inte kan tro att detta är sant, Horace Engdahl som dessutom sitter i Akademien och varit dess ständige sekreterare i flera år, Per Westberg som är ledamot och rekommenderade Arnault för en kunglig orden, m.fl.! Ingen säger sig ha sett något även om några erkänner sig ha hört rykten men inte reagerat!

Nu undersöks om Akademiens stipendier och bidrag påverkats av J.C. Arnault och t.o.m. om Nobelpristagare utsetts under påverkan från Kulturprofilen och hans supportergäng (H. Engdahl och K Frostensson m.fl.)

Jag hoppas att journalister och media fortsätter att gräva i detta även om jag också litar på att Sara Danius med advokathjälp gör sitt arbete. Svenska Akademien är ju inte precis Expressen, Aftonbladet eller något obskyrt TV-program! Kan vi hoppas på att någon medlem i Akademien tar ansvar som visselblåsare! Det är en viktig fråga – inte minst med den uppblåsthet som Akademiens ledamöter uppträtt med – att media för allmänheten presenterar fakta och analyser kring Svenska Akademiens verksamhet. Mest uppblåst och mest komprometterad är väl Horace Engdahl vid sidan av Katarina Frostensson Arnault. Det skall bli intressant att se Akademiens uppträdande i samband med Nobelprisfesten. Det krävs nog en hel del skådespeleri för att upprätthålla den uppblåsta attityd som präglat ledamöterna! Kommer Katarina Frostensson Arnault att delta på festen? J.C. Arnault är ju portad!

Sitter Peter Englund och Horace Engdahl kvar när detta blåst över? Vad visste de om J.C. Arnault? Hur ser Svenska Akademiens varumärke ut om ett år? Påverkas Nobelprisets status av detta (internationella tidningar skriver om skandalen)? Hur kan en ny organisation för Svenska Akademien komma att se ut? Kommer organisationen att över huvud att påverkas/ändras? Vad skulle Gustaf III tyckt om allt detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: