ORDFÖRANDE ÖSTLING, SKATTER OCH VÄLFÄRD!

Sverige har ett prohibitivt skattesystem och ett av världens högsta skattetryck. Det är ett påvisbart faktum! Samtidigt är betydande delar av den offentliga verksamheten i kris. I brist på resurser sägs det och så ropas på mer skattepengar dvs än högre beskattning av arbetande människor och pensionärer.

Fan tro´t! De måste vara ett fel med organisation och effektivitet i den svenska offentliga sektorn (statlig, landsting och kommunal) när dessa båda förhållanden visar sig samtidigt. Ett delsvar är naturligtvis att man inte redovisar den samlade kostnaden för massinvandringen vilken grovt kalkylmässigt ligger spannet 150 – 200 miljarder per år!

Ändock – och trots denna kostnad – menar jag att organisation och effektivitet är huvudsvaret på varför vi har ett så extremt högt skattetryck och samtidigt en offentlig verksamhet som på flera områden uppvisar kristecken. I ett sådant läge löser inte mer skatteintäkter problemet. ”More taxes will solve everything” som The Temptations ironiskt sjunger i den fantastiska låten Ball of Confusion.

Det är i det här perspektivet man skall se Svenskt Näringslivs ordförande Östling och hans skatteundandragande och uttalande.

Man har i många år kunnat beundra Östlings chefskap och utveckling av lastbilsföretaget Scania till att producera vad som sannolikt är världens bästa och mest avancerade lastbil. Dock, att vara en lysande skicklig företagsledare är uppenbarligen ingen garant för intelligens och kunskap på andra områden. Att Östling som ordförande samtidigt skämmer ut Svenskt Näringsliv måste rimligen bekymra andra i ledning och styrelse!

När Östling lätt flinande påstår att han inget får för sina skattepengar så trodde jag först att karln var berusad eller rakt av korkad. Hans lastbilar kör på skattefinansierade vägar, lastbilarna lastas ut över skattefinansierade hamnar, han flyger från skattefinansierade flygplaster, han har utbildats till civ ekon och civ ing med skattepengar, skattefinansierad polis skyddar honom på olika sätt etc etc. Det här är något som minsta barn känner till! Inte Östling!

Det svenska välfärdssystemet bygger på att vi som tjänar mer än genomsnittet också betalar mer och därmed bidrar till att skapa ett välfärdssystem som gör att vi alla kan vara trygga!

När han fällde det yttrandet så gick han ”from bad to worse.” Hans skatteplanering är sannolikt helt laglig och hade inte föranlett mer än några enstaka kommentarer. När han börjar yra om att jan betalt så mycket mer skatt än andra och fått ut så lite så visade han att han inget begripit! Det är ju just det som är poängen med det svenska skatte- och välfärdssystemet. Vi som kan betalar mer för att andra också skall ha det bra! Det här är ingen individuell personlig balansräkning där vi räknar på vad vi betalt i skatt och ser hur mycket vi fått tillbaka. Det avslöjar ett synsätt hos Östling som förskräcker i sin egoism och dumhet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: