I KARIN BOYE-LAND.

 

I Karin Boye-land. En tid har jag befunnit mig där, djupt fascinerad och intagen. Vid sidan av har jag läst Karin Boye! Hennes fem diktsamlingar, inklusive den postumt utgivna De sju dödssynderna är rakt av lysande! Som centrallyriker med ett alldeles eget tonfall och psykologisk känslighet är hon fortfarande en stor diktare och synnerligen läsvärd.

Läsvärda är också Karin Boyes romaner främst Kris (med självbiografiska drag) samt Kallocain. Den sistnämnda stor litteratur även om jag personligen har svårt för framtids dystopier vare de är skrivna av Boye, Huxley eller Orwell. Astarte är också läsvärd och behandlar en samhällssituation som är än mer aktuell idag, konsumtionssamhället och individen. Karin Boyes litterära produktion finns i flera olika utgåvor även från senare år. På antikvariat kan också äldre utgåvor lätt hittas.

Flera av novellerna – utgivna i olika samlingsvolymer – är också läsvärda. Teoretiskt klara och med psykoanalytisk skärpa! (Karin Boye gick i psykoanalys åtminstone vid två tillfällen. Båda i Berlin.)

Hennes brev är mycket läsbara/läsvärda och visar hur mogen, beläst och djupsinnig Karin Boye var redan i 17-18 års åldern. Hennes brev har utgivits i två olika samlingar dels av Paulina Helgeson, ”Karin Boye. Ett verkligt jordiskt liv,” 2001 samt ”Karin Boye: Okända brev och berättelser” sammanställda av Pia-Kristina Garde

Margit Abenius biografi är från 1951 och har titeln ”Drabbad av renhet. En bok om Karin Boyes liv och diktning”. Det är en omfattande och välskriven bok även om den kritiserats för att vara lite för devot och närmast helgonförklara Karin Boye. Dock ger boken en god och djuplodande insikt i Karins Boyes persona. Skriven i början av 1950-talet så har Margit Abenius helt utelämnat Karin Boyes sexuella läggning vilken däremot behandlas av Johan Svedjedal på ett klokt och förklarande sätt. Betydelsen för lyriken, psykoanalysen och litteraturen är tydlig. Under närmast ett årtionde i slutet av livet bodde och levde Karin Boye ihop med Margot Hanel. Margot Hanel begick också självmord någon månad efter Karin Boye. Hon var inte särskilt väl behandlad av ex Boye-familjen i övrigt! Tyvärr är alla brev från Karin Boye till Margot Hanel förstörda av Boye-familjen. Det gäller tyvärr också brev till andra. Kanske ett resultat av att man velat dölja och förtiga Karin Boyes bi/homosexualitet i en tid då det var förbjudet.

Därtill har vi biografin ”Den nya dagen gryr: Karin Boyes författarliv” av Johan Svedjedal. Boken är mycket omfattande och följer Karin Boyes liv kronologiskt med en faktuell redogörelse för liv och författarskap. Ifråga om insikter i Karin Boyes persona är Johan Svedjedal inte uttalat djupreflekterad. En av de stora förtjänsterna dock – vid sidan av den noggranna redogörelsen – är Johan Svedjedals genomgång av vad som hände i Alingsås 1941 kring Karin Boyes ev. självmord. Självmordet har tyvärr under alla år stått i vägen för en riktig läsning och analys av Karin Boye. Man har helt enkelt läst henne baklänges med utgångspunkt i självmordet. Svedjedal ändrar på allt detta genom en mycket noggrann genomgång av vad som sannolikt hände, dvs ett självmordsförsök – sådana hade funnits tidigare – som eventuellt inte var avsett att lyckas denna gång heller – ett rop på hjälp – men som av olyckliga eller andra skäl fullbordades.

I boken ”Karin Boye. Minnen och studier” utgiven av Margit Abenius och Olof Lagercrantz har fler samtida författare som exempelvis Gunnar Ekelöf, Harry Martinsson, Olof Lagercrantz tecknat minnesporträtt av möten med Karin Boye. Särskilt läsvärd är Margit Abenius analys av Karin Boyes liv och lyrik

En bok av Pia-Kristina Garde, ”Karin Boye och människorna omkring henne” innehåller intressanta fotografier och bland annat en självanalys som Karin Boye skrivit i samband med psykoanalysen.

Det finns fler litteraturvetenskapliga analyser och biografiska beskrivningar men dessa har jag inte tagit del av och kan inte kommentera. Med det material jag nämnt här kommer man väldigt långt i förståelse av Karin Boyes persona, liv och verk. I min värld är Karin Boye en av våra stora författare och fortfarande underskattad framförallt som lyriker. Där har hon skrivit in sig i den eviga svenska litteraturkanon!

Ett svar to “I KARIN BOYE-LAND.”

  1. Moa Says:

    Hej! Jag är intresserad av ett exemplar om de är kvar. Precis börjat läsa Karin Boye och vill hemskt gärna läsa allt jag kan få tag på. 🙂

    Mvh, Moa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: